Πάγια η θέση των ΗΠΑ κατά Τurkish Stream και Νord Stream II

Πάγια η θέση των ΗΠΑ κατά Τurkish Stream και Νord Stream II

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως «ιδανικός εταίρος» επεσήμανε στην ομιλία του στο Αthens Energy Forum 2019 o Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος εξήρε με τη σειρά του τις «εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ», που όπως είπε «στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στο γεγονός ότι τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα». Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε δημόσια από το βήμα του συνεδρίου ότι η Ελλάδα θα καλέσει τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για να στείλουμε ένα μήνυμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε όσους αμφισβητούν τα δικαιώματά μας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρέσβης τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της και δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συνεργασία της αμερικανικής ExxonMobil με τα ΕΛΠΕ και τη γαλλική Total για τη διερεύνηση της Νότιας Κρήτης προς εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Οι αμερικανικές εταιρείες ξανακοιτούν τις επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε με αφορμή το ενδιαφέρον της ΕxxonMobil για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αλλά και του διερευνητικού ενδιαφέροντος της Tesla για την ενεργειακή αυτάρκεια των ελληνικών νησιών με τη χρήση νέων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην έλευση των πρώτων φορτίων αμερικανικού LNG στη Ρεβυθούσα από τη ΔΕΠΑ και τη «Μυτιληναίος Α.Ε».

Το αμερικανικό LNG σύμφωνα με τον κ. Πάιατ θα συνδράμει στη διαφοροποίηση των πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά και στη μείωση των τιμών. Στο σημείο αυτό εξήρε τον ρόλο του αγωγού Τap στη διαφοροποίηση πηγών και στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και παράλληλα επανέλαβε τη σταθερή θέση των ΗΠΑ κατά των αγωγών Τurkish Stream και Νord Stream II. Eίμαστε αντίθετοι, γιατί θα οδηγήσουν σε αύξηση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και όπως έχουμε δει στο παρελθόν θα αξιοποιηθεί για πολιτικούς και όχι οικονομικούς στόχους, είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ως βασικός ομιλητής του συνεδρίου, ο κ. Victor Grigorescu, πρώην υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, τάχθηκε επίσης κατά του Νord Stream II και της μονομερούς πολιτικής της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι η χώρα του κατά τη θητεία της στην προεδρία της Ε.Ε. θα επιδιώξει μια ενιαία πολιτική στο θέμα της διαφοροποίησης των πηγών. Καλούμενος να τοποθετηθεί στο θέμα ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει και τους δύο αγωγούς (Τurkish Stream και Νord Stream II) το ίδιο και σημείωσε πως θα πρέπει ό,τι αποφασιστεί για τον έναν να ισχύσει και για τον άλλον. Αποστάσεις κράτησε από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης για θέματα ενέργειας της Ν.Δ. κ. Κώστας Κρέκας, σημειώνοντας ότι ο αγωγός Νord Stream II αφορά τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και είναι δική τους η απόφαση για την κατασκευή του.

Στη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του Αthens Energy Forum 2019, την τιμητική της είχε, όπως ήταν φυσικό, η συμφωνία των Πρεσπών με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ να δηλώνει ότι αποτελεί μεγάλη συμβολή για τη σταθερότητα της περιοχής. Κατά τον κ. Πάιατ, η συμφωνία των Πρεσπών συνδέεται και με την ενεργειακή ατζέντα, καθώς, όπως είπε, ανοίγει τον δρόμο για κοινά project των δύο χωρών στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή