Εγκλωβισμένο παραμένει το Χρηματιστήριο

Εγκλωβισμένο παραμένει το Χρηματιστήριο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από συνεχείς εναλλαγές προσήμων και έντονη νευρικότητα, το ελληνικό Χρηματιστήριο έκλεισε σχεδόν αμετάβλητο, με τον τζίρο να κινείται και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και όλα αυτά παρά τη συνεχιζόμενη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα και τη σημαντική πτώση που σημείωσαν οι αποδόσεις στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων, στην επόμενη ημέρα της έκδοσης του 5ετούς. Αυτό που αποτυπώνεται στην εικόνα του Χ.Α. είναι πως η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πέρασε και δεν… ακούμπησε τις ελληνικές μετοχές αλλά και τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων προς αυτές. Για ακόμη μία φορά, το Χρηματιστήριο βλέπει τους θετικούς καταλύτες να έρχονται και να φεύγουν χωρίς να δίνουν τη στήριξη και την αναγκαία ώθηση στην αγορά και να οδηγούν σε βελτίωση του κλίματος, γεγονός που προκαλεί προβληματισμούς για τη συνέχεια. Βέβαια, αυτό που ζητεί η επενδυτική κοινότητα εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η προώθηση των διαδικασιών γύρω από τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, με το Ινστιτούτο Bruegel να επισημαίνει πως χωρίς την εξυγίανσης του κλάδου, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία επέστρεψε πρόσφατα, δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03%, στις 635,67 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,10%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,12%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,22% στις 383,74 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,37 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών συνεχίζει να απογοητεύει, με τη Eurobank να είναι η μόνη που έκλεισε χθες στα θετικά (+2,31%). Η Alpha Bank υποχώρησε 0,98%, η Πειραιώς 0,86% και η Εθνική 0,26%. Η διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων με τους δύο τρόπους που προτείνονται (τιτλοποιήσεις, φορέας ειδικού σκοπού από την ΤτΕ) καθυστερεί και δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα, με συνέπεια η χρηματιστηριακή συμπεριφορά του κλάδου να προσομοιάζει με ασανσέρ και η υποτιμητική κερδοσκοπία να δικαιώνει όσους συμμετέχουν, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ετσι, το Χρηματιστήριο συνεχίζει να κινείται με νευρικότητα, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει εγκλωβισμένος σε στενά όρια ανάμεσα στις 610 – 650 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή