Βαθιά ανάσα για τις μετοχές των τραπεζών

Βαθιά ανάσα για τις μετοχές των τραπεζών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η πρώτη συνεδρίαση του μήνα ξεκίνησε υποτονικά, η επάνοδος των αγοραστών στο τελευταίο δίωρο και κοντά στα χαμηλά ημέρας, η οποία εντάθηκε στις τελικές δημοπρασίες, οδήγησε το ελληνικό Χρηματιστήριο σε σημαντικά κέρδη, με τη βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών μετοχών όπως οι Coca Cola (+2.77%), Grivalia (+1,78%), Aegean και Μυτιληναίος (+1,58%), παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στα ελληνικά ομόλογα λόγω των ανησυχιών γύρω από την οικονομία της Ιταλίας. Ο τραπεζικός δείκτης πήρε σημαντική ανάσα, ανακάμπτοντας από τις ενδοσυνεδριακές απώλειες οι οποίες άγγιξαν σχεδόν το 3%, με τις Eurobank (+2,94%) και Εθνική (+2,30%) να παίρνουν τα ηνία της αντίδρασης.

Τα βλέμματα της αγοράς την επόμενη εβδομάδα θα είναι στραμμένα στην πιστοληπτική αξιολόγηση από τη Fitch την Παρασκευή, η οποία μετά την έκδοση της 5ετίας ενδεχομένως να δει με θετικότερο μάτι την προοπτική της χώρας, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία ενδέχεται να παρουσιάσει υψηλό ενδιαφέρον μετά τη ζήτηση που παρατηρήθηκε στις εξάμηνες σειρές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 641,48 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,37%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,40% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,26% στις 384,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,43 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,29% και ο τραπεζικός σημείωσε απώλειες 0,71%.

Οι τράπεζες τον πρώτο μήνα του έτους αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά τον αδύναμο κρίκο της αγοράς, καθώς τα σχέδια των τιτλοποιήσεων έχουν μπει μεν στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, χωρίς να διαφαίνεται ωστόσο ότι θα υπάρξει άμεση ετυμηγορία ως προς το πότε και αν θα δοθεί το πράσινο φως, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι, καθώς η επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων αποτελεί βασικό θέμα στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο αν και έχει καταφέρει έως τώρα να είναι συνεπές ως προς την επίτευξη των λειτουργικών του στόχων, δεν βρίσκει επενδυτικό αντίκρισμα.

Η εβδομάδα που πέρασε είχε σαν κεντρικό θέμα την πετυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ το σπάσιμο του «4%» στη δεκαετία έφερε χαμόγελα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή