«Οχι» τραπεζών στο κυβερνητικό σχέδιο προστασίας της α΄ κατοικίας

«Οχι» τραπεζών στο κυβερνητικό σχέδιο προστασίας της α΄ κατοικίας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρουσιακή δείχνει να είναι η κατάσταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, προμηνύοντας ένα δύσκολο δεκαήμερο διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών με την εμπλοκή και των θεσμών.

Το κλίμα πυροδότησε η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει μονομερώς το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, «αγνοώντας» τις θέσεις των τραπεζών που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές απορρίφθηκαν ως «απαράδεκτες», αν και από την πλευρά των τραπεζών δεν επιβεβαιώνεται ότι υπέβαλαν σχετικό κείμενο θέσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι μπροστά στην κυβερνητική ακαμψία, που σύμφωνα με τις τράπεζες διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων, πλήττει ευθέως τα κεφάλαιά τους και υπονομεύει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των εποπτικών αρχών για μείωση των κόκκινων δανείων, ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς φωνές που υπήρξαν μεταξύ των τραπεζών για πιο διασταλτικές προσεγγίσεις της προστασίας, στοιχίζονται πλέον σε ενιαία και πιο σκληρή γραμμή.

Σκληρή γραμμή

Ετσι, η πλευρά των τραπεζών δείχνει να συσπειρώνεται κατά της κυβερνητικής πρότασης που υπαγορεύεται, όπως υποστηρίζουν ανώτερα τραπεζικά στελέχη, από εκλογικές σκοπιμότητες και οδηγεί σε μια νέα γενιά κόκκινων δανειοληπτών που θα θελήσουν να επωφεληθούν από τη γενικευμένη προστασία που εισηγείται η κυβέρνηση. Το συγκρουσιακό κλίμα που δημιουργήθηκε τις δύο τελευταίες μέρες μετά τη σαφή διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή θεσμοθέτηση του θέματος, ενδέχεται να εκτονωθεί την προσεχή εβδομάδα στη συνάντηση που θα έχουν σε ανώτατο επίπεδο οι εκπρόσωποι των τραπεζών με κυβερνητικά στελέχη και εφόσον οι θέσεις των δύο μερών λειανθούν καταλλήλως και διατυπωθούν σε συγκεκριμένο κείμενο που θα αποτελέσει και τη βάση του διαλόγου. Μέχρι στιγμής πάντως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

Εως τότε το κλίμα είναι τεταμένο, με τη μεν κυβέρνηση να επιμένει σε μια μαξιμαλιστική προστασία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν τραπεζικές πηγές, και τις τράπεζες από την πλευρά τους να εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πρόθεση να θυσιάσει την ευάλωτη ευρωστία του τραπεζικού συστήματος σε εκλογικές σκοπιμότητες.

Οι θέσεις της κυβέρνησης

Στη συνάντηση που είχαν χθες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών, αποφασίστηκε να τηρηθεί αυστηρή γραμμή απέναντι στις κυβερνητικές θέσεις που ορίζουν την προστασία της πρώτης κατοικίας για:

• Ακίνητα εμπορικής αξίας από 150.000 ευρώ και άνω προσαυξημένης μάλιστα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, χωρίς το πλαφόν να ορίζεται ακριβώς, αλλά να πιθανολογείται στα 250.000 ευρώ.

• Διεύρυνση των χρεών που θα μπορούν να ρυθμιστούν με την ένταξη οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και χρεών προς το Δημόσιο.

• Επέκταση της προστασίας όχι μόνο για τα αμιγώς φυσικά πρόσωπα, αλλά και για αυτούς που δεν είναι μεν νομικά πρόσωπα, αλλά έχουν ένα είδος εμπορικής ή επαγγελματικής ιδιότητας (π.χ. ταξιτζήδες ή μικρομαγαζάτορες κ.ά.).

• Προσδιορισμό του «κουρέματος» στο οποίο θα προχωρούν οι τράπεζες με βάση το εισόδημα του δανειολήπτη και αφού προηγουμένως έχουν υπολογιστεί οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης με βάση την τέταρτη κατηγορία δαπανών όπως έχει προσδιοριστεί από την ΕΛΣΤΑΤ και η οποία, σύμφωνα με τις τράπεζες, οδηγεί σε αυξημένη προστασία.

• Παροχή αυτοδίκαιης προστασίας, ευθύς αμέσως με την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες της αίτησης, χωρίς δηλαδή να υπάρχει εκ των προτέρων αξιολόγηση για το κατά πόσον ο αιτών πληροί τα κριτήρια της προστασίας.

Το τελευταίο αποτελεί σύμφωνα με τις τράπεζες κόκκινο πανί, καθώς είναι αυτό που έχει φέρει μέχρι σήμερα έναν τεράστιο αριθμό οφειλετών στον προθάλαμο των ειρηνοδικείων, υποβάλλοντας αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη χωρίς να πληρούν τα κριτήρια.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Η απουσία προδικαστικού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη, λειτούργησε μέχρι σήμερα ως παράθυρο ευκαιρίας για στρατηγικούς κακοπληρωτές που ενώ γνωρίζουν ότι η αίτησή τους θα απορριφθεί από το δικαστήριο, καταφεύγουν σε αυτόν μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή