Γ. Δραγασάκης: Πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Γ. Δραγασάκης: Πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες, τα οποία ενδεχομένως θα κληθεί να καταβάλει και πάλι ο Ελληνας φορολογούμενος, μίλησε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις συνέπειες από τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, οι οποίες σε άλλες εποχές θα αποτελούσαν «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν δεν προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια», είπε, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση που είχε απευθύνει και προ μιας εβδομάδας, στο πλαίσιο, όμως, τότε της συζήτησης για τον ν. Κατσέλη και το διάδοχο σχήμα του. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο κ. Δραγασάκης διαμήνυσε χθες ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση, έστω κι αν αυτή μπορεί να σημαίνει ότι απαιτούνται νέα κεφάλαια. «Μπορεί κανείς να κάνει μια ρύθμιση που να απαιτήσει νέα κεφάλαια. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Τι σημαίνει; Οτι δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση που να οδηγεί στην ανάγκη νέων κεφαλαίων; Οχι, αλλά πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε».

Ο κ. Δραγασάκης σκιαγράφησε τις δύο συζητούμενες προτάσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος, λέγοντας ότι η μεν πρώτη θα απαιτήσει και εγγύηση του Δημοσίου, η δε δεύτερη μπορεί να απαιτήσει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες. Οπως είπε, οι τράπεζες μπορούν να βρουν τα κεφάλαια αυτά με διάφορους τρόπους, αλλά ενδεχομένως «να κληθεί να τα βάλει και πάλι ο Ελληνας φορολογούμενος». Επικαλέσθηκε, ενδεικτικά, το παράδειγμα της Eurobank, η οποία προωθεί μια λύση ενσωματώνοντας μια θυγατρική της (την Grivalia), ενώ –όπως είπε– μια άλλη τράπεζα μπορεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, αν έχει, ή μια άλλη να κάνει αύξηση κεφαλαίου. «Μπορεί, όμως, αν αυτές οι λύσεις δεν υπάρχουν, να χρειαστεί το κράτος, όπως έκανε παλιότερα, να βάλει κεφάλαια ή να θελήσει το κράτος να βάλει κεφάλαια, όπως έκανε στο παρελθόν».

Εξάλλου, χθες, ο κ. Δραγασάκης σκιαγράφησε το νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον ν. Κατσέλη, για το οποίο, όπως είπε, επιδιώκεται να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής στοιχεία:

• Θα υπάρξει προστασία πρώτης κατοικίας.

• Η δόση που πληρώνουν οι δανειολήπτες επιδιώκεται να είναι δραστικά μικρότερη, κατά περίπτωση βεβαίως, ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των δανειοληπτών.

• Επιδιώκεται να επεκταθεί η προστασία και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται, όπως μικρέμποροι και άλλοι. Το εύρος αυτών που θα καλυφθούν είναι υπό συζήτηση.

• Θα προβλέπεται φόρμουλα, ώστε να καλυφθούν όσοι δεν πρόλαβαν να προσφύγουν στον ν. Κατσέλη με ευθύνη της τράπεζας, επειδή δεν τους έδωσε το απαιτούμενο έγγραφο εγκαίρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή