200.000 φορολογικοί έλεγχοι φέτος από την ΑΑΔΕ

200.000 φορολογικοί έλεγχοι φέτος από την ΑΑΔΕ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το 2019 να είναι έτος εκλογών, ωστόσο η εφορία θα συνεχίσει όχι μόνο να λειτουργεί αλλά σχεδιάζει εκτεταμένους ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα διαπιστώσει ότι την περίοδο των εκλογών οι έλεγχοι σταματούσαν και δυστυχώς ξεκινούσαν τον επόμενο χρόνο, με τον μηχανισμό μισοδιαλυμένο. Η ανεξαρτητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, με απόφασή του, δίνει εντολή στους υπαλλήλους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και των ΔΟΥ να διενεργήσουν, εντός του 2019, 25.000 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι, όπως τονίζεται στην απόφαση, θα πρέπει να είναι στοχευμένοι και να επικεντρωθούν στις φρέσκες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να φέρουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Πιτσιλής ζητεί:

• Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, δηλαδή από τις 25.000 υποθέσεις, τουλάχιστον το 70% να αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

• Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων υποθέσεων των τελευταίων πέντε ετών να αφορούν κατ’ αρχήν ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ο ελεγκτικός σχεδιασμός δεν σταματά εδώ, καθώς το επιχειρησιακό σχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς μέρες θα προβλέπει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και ακινήτων για φορολογούμενους με χρέη στην εφορία.

Συνολικά, κατά το τρέχον έτος θα διενεργηθούν περισσότεροι από 200.000 έλεγχοι. Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία, μπαρ και εστιατόρια, για να διαπιστωθεί η έκδοση αποδείξεων, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και εκτεταμένοι έλεγχοι για τον περιορισμό στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών.

Στόχος είναι να βεβαιωθούν από τους ελέγχους περισσότερα από 3 δισ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς, ενώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και αυτά που θα δημιουργηθούν εντός του έτους) 6 δισ. ευρώ.

200.000 φορολογικοί έλεγχοι φέτος από την ΑΑΔΕ-1

Οι εισπρακτικοί στόχοι είναι υψηλότεροι από το περυσινό έτος και αυτό καθώς η φοροδιαφυγή έχει διογκωθεί συνεπεία των σκληρών φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων αλλά και εξαιτίας της αναβάθμισης των συστημάτων ελέγχου που διαθέτει πλέον η εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών θα βρεθούν:

• Περισσότερες από 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων. Τα στοιχεία των ελεγκτών «δείχνουν» περίεργες αγοραπωλησίες με πολλά μετρητά.

• Περίπου 1.000 έλεγχοι σε ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω των πλατφορμών του διαμοιρασμού (π.χ. Airbnb) με βάση στοιχεία που αντλούνται από διαδικτυακές πλατφόρμες.

• Πάνω από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών.

• Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων.

• Επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, όπως σε Βουλγαρία και Κύπρο.

• Επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Πρόκειται για επιχειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις και τιμολόγια από ταμειακές μηχανές ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δεν είναι δηλωμένοι στην εφορία και οι συναλλαγές δεν καταγράφονται πουθενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή