ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλό το κόστος διαχείρισης των ακινήτων για τις τράπεζες

Υψηλό το κόστος διαχείρισης των ακινήτων για τις τράπεζες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων το 2019, σε μια προσπάθεια από την πλευρά των τραπεζών να ανακτηθεί μέρος από τον τεράστιο όγκο των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από τα εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και να πιεστούν στρατηγικοί κακοπληρωτές να προσέλθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα και να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction» έχουν «ανέβει» μέχρι σήμερα 30.500 πλειστηριασμοί ακινήτων και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Αν και η λειτουργία της πλατφόρμας συνοδεύθηκε από προσδοκίες για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, η αλήθεια είναι ότι απέχει ακόμη από το να αποβεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το ποσοστό των πλειστηριασμών που καταλήγουν γόνιμοι δεν ξεπερνά το 40% κατά μέσον όρο –με διαφορές ανά τράπεζα–, ενώ τα περισσότερα ακίνητα περνούν τελικά στις ίδιες τις τράπεζες. Αιτία δεν είναι μόνο το υποτονικό ενδιαφέρον που υπάρχει ακόμη στην αγορά ακινήτων. Βασική αιτία είναι κυρίως το ότι ο τρόπος που έχει στηθεί η πλατφόρμα δεν μπορεί να προκαλέσει τη ζήτηση ακόμα και από δυνητικούς ενδιαφερόμενους, καθώς η πλατφόρμα προσφέρει ελάχιστη ουσιαστική πληροφόρηση για το είδος του ακινήτου που πλειστηριάζεται.

Ετσι, οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική της αγοράς από τις ίδιες των ακινήτων που βγάζουν στον πλειστηριασμό και μέχρι σήμερα περίπου 5.000 ακίνητα έχουν περάσει στα βιβλία τους. Ο σχεδιασμός τους προβλέπει την απόκτηση έως και 20.000 ακινήτων την προσεχή διετία, πρακτική ωστόσο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, οι οποίες πιέζουν για τη δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων, ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν σταδιακά από τα ακίνητα αυτά είτε μέσω μεμονωμένων πωλήσεων είτε μέσω πωλήσεων πακέτων ακινήτων. Στη λογική αυτή αναπτύσσονται νέα εργαλεία, όπως η πλατφόρμα «realestateonline» που δημιούργησε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα, η πλατφόρμα «properties4sale», που έχει αναπτύξει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στα σκαριά είναι η πλατφόρμα που ετοιμάζει η Eurobank, στην οποία θα «ανέβουν» όλα τα ακίνητα που πλειστηριάζονται μέσω του «eauction».

Υψηλό το κόστος διαχείρισης των ακινήτων για τις τράπεζες-1

Εμπόδιο σε μια πιο ενεργή διαχείριση των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, είναι οι επιθετικές ορέξεις των funds και οι χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να διακρατούν τα ακίνητα αυτά στους ισολογισμούς προκειμένου να μην εγγράψουν ζημίες και επηρεαστούν κεφαλαιακά. Οπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη «οι τιμές στις οποίες βγαίνουν στον πλειστηριασμό τα ακίνητα είναι οι εμπορικές και προκύπτουν έπειτα από αξιολόγηση πιστοποιημένων από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμητών που λειτουργούν ανεξάρτητα και όχι για λογαριασμό της τράπεζας». Οι τιμές αυτές είναι πολύ κοντά στις τιμές στις οποίες οι τράπεζες τα έχουν στους ισολογισμούς τους, με συνέπεια η επίπτωση στα βιβλία της τράπεζας να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

«Αντί της απαίτησης του δανείου στον ισολογισμό της τράπεζας μπαίνει το ακίνητο», εξηγεί αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, κάτι ωστόσο που αποτελεί φωτογραφία της στιγμής. Αυτό γιατί τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση συνοδεύονται με τις αναγκαίες προβλέψεις και στον βαθμό που οι προβλέψεις είναι επαρκείς οι τράπεζες δεν απαιτείται να πάρουν πρόσθετες, εκτός αν υποχωρήσουν περαιτέρω οι τιμές των ακινήτων. Στην περίπτωση ωστόσο που ένα ακίνητο περιέλθει στην κυριότητα της τράπεζας, η διακράτησή του στα βιβλία της δημιουργεί επιπλέον κόστος κάθε χρόνο, που έχει να κάνει με τη φορολογία που τα επιβαρύνει, αλλά και με τη συντήρησή τους, προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να μεταβιβαστούν.

Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται μέσω πλειστηριασμού έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις πλήθος πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και η τράπεζα θα πρέπει να το «τακτοποιήσει» πριν μπορέσει να το μεταβιβάσει. Η φορολογία που βαραίνει τα ακίνητα –κυρίως ο ΕΝΦΙΑ– αλλά και το κόστος που απαιτείται για την αποκατάσταση τυχόν φθορών, που συνήθως έχουν τα ακίνητα που προορίζονται για πλειστηριασμό με υπαιτιότητα σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και των πρώην ιδιοκτητών τους, αποτελεί ένα σημαντικό βάρος που καλούνται να αναλάβουν προκειμένου τα ακίνητα αυτά να γίνουν ελκυστικά προς πώληση στη συνέχεια.