Θα ενταθεί και θα διαρκέσει περισσότερο η παγκόσμια ύφεση

Θα ενταθεί και θα διαρκέσει περισσότερο η παγκόσμια ύφεση

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελευταία αξιολόγησή του για την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, ο εκ των ανωτάτων αναλυτών της Deutsche Bank, Νόρμπερτ Βάλτερ, αναφέρει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων -που σημαίνει ότι η αμερικανική αντίδραση στα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου δεν θα είναι σπασμωδική, αλλά θα στηριχθεί στη βάση της λογικής- η παγκόσμια ύφεση θα ενταθεί κατά πάσα πιθανότητα μόνον προσωρινά και σε μικρό βαθμό.

Ο ίδιος αναφέρει, ωστόσο, ότι αν η κρίση λάβει διαστάσεις σε πολιτικούς – στρατιωτικούς όρους, είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθούν οι επιπτώσεις. «Σίγουρο είναι ότι η επίδραση στην οικονομία θα είναι δραστική. Με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα τείνουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους, θα πέσει και ο τελευταίος πυλώνας της ζήτησης, που στηρίζει ακόμη την παγκόσμια οικονομία. Τότε, τίποτα δεν θα σταματήσει τη Fed από το να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της.

Η ύφεση θα αφήσει τα σημάδια της και στην Ευρώπη, καθώς η οικονομία της αποτελεί μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Ακολούθως, ο κ. Βάλτερ θέτει και απαντά σε σειρά καίριων ερωτημάτων. Παραθέτουμε το κείμενό του, στην ίδια μορφή:

1. Πώς μεταβάλλονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μετά αυτήν την καταστροφή;

Η συνεχιζόμενη παγκόσμια ύφεση θα ενταθεί και θα διαρκέσει περισσότερο, με υπαρκτό τον κίνδυνο μοιραίων εξελίξεων αν ενταθεί η κρίση σε πολιτικό – στρατιωτικό επίπεδο. Με αυτά τα δεδομένα, οι Αμερικανοί καταναλωτές θα σταματήσουν να λειτουργούν ως αναχαιτιστική δύναμη της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης. Αντιθέτως μάλιστα, με τη στάση τους θα εντείνουν την προαναφερόμενη τάση.

2. Τι μπορεί να κάνει η Fed για να σταματήσει η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης παγκοσμίως; Θα επιδοθεί ο Αλαν Γκρίνσπαν σε πιο επιθετικές μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων και θα αναγκασθεί ο κ. Ντούιζενμπεργκ να πράξει αναλόγως;

Βάσει των δεδομένων, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ θα πρέπει και πράγματι θα μειώσουν σημαντικά τα επιτόκιά τους. Οσο πιο ισχυρό το ευρώ, τόσο μεγαλύτερες οι περικοπές των επιτοκίων της ΕΚΤ.

3. Θα περιορισθούν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ; Πώς μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση; Πιστεύετε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα υιοθετήσει επιθετική πολιτική δημοσίων δαπανών για να τονώσει την οικονομία;

Βεβαίως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάθε λόγο να προσπαθήσουν να βελτιώσουν το ισοζύγιο των τρεχόντων λογαριασμών τους. Ωστόσο, ο περιορισμός των εισαγωγών με τη λήψη κρατικών μέτρων δεν αποτελεί σωστή μεθόδευση. Εξίσου αθέμιτη και απίθανη είναι η επιθετική αύξηση των δημοσίων δαπανών για να τονωθεί η οικονομία. Αλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν δεκαετές πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως.

4. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το δολάριο να υποχωρεί εν μέσω μιας κρίσης: Οφείλεται η άνοδος του ευρώ σε αρχική συναισθηματική αντίδραση ή έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που αντιμετωπίζεται το ενιαίο νόμισμα;

Υπήρξαν πολλές πρώιμες προσδοκίες για την άνοδο του ευρώ. Ωστόσο, στην ισοτιμία των 0,90 δολαρίων ανά ευρώ, το αμερικανικό νόμισμα είναι πράγματι αρκετά υπερτιμημένο. Η εκτίμησή μου, για μία «δίκαιη» τιμή είναι στα επίπεδα των 10,5 δολαρίων ανά ευρώ. Δεδομένων των εξελίξεων, πιστεύω ότι υφίσταται πλέον η πιθανότητα για ένα ισχυρότερο ευρώ, ιδιαίτερα δε καθώς όλες οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ -όπως τα παράπονα που εκφράζουν για το ισχυρό δολάριο οι αμερικανικές βιομηχανίες- υποδεικνύουν την ορθότητα αυτής της άποψης.

5. Ποιο σενάριο διαβλέπετε, δεδομένου ότι το ελβετικό φράγκο δεν στάθηκε στο ύψος του, αλλά και της επικείμενης κυκλοφορίας του ευρώ τον Ιανουάριο;

Ως λογικός άνθρωπος, δεν μου είναι αρεστό ότι ένα νόμισμα, «υπαρκτό» εδώ και μια τριετία, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί διαφορετικά μόνο και μόνο γιατί θα είναι επιτέλους διαθέσιμο. Ισως όμως να υποτιμώ τη συναισθηματική σημασία του «χειροπιαστού». Πίστευα ότι ήδη ζούσαμε στον κόσμο του πλαστικού χρήματος. Αν η σχέση με το ρευστό είναι τόσο συναισθηματική, ακόμη και ερωτική, ο Ιανουάριος του 2002 ίσως αποτελέσει ορόσημο για το ευρώ. Εγώ, ως παρατηρητής, θα είμαι πολύ ικανοποιημένος.

6. Τι γίνεται με τις τιμές του χρυσού και του πετρελαίου;

Με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την εκδήλωση πολιτικοστρατιωτικής έντασης ως συνέπεια των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, είναι απολύτως κατανοητή η άνοδος των τιμών του χρυσού και του πετρελαίου. Αν υποχωρήσουν αυτοί οι φόβοι, θα υποχωρήσουν και οι τιμές του χρυσού και του πετρελαίου. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ προς το παρόν να αναφέρω.

Θα ενταθεί και θα διαρκέσει περισσότερο η παγκόσμια ύφεση-1

Την αδικαιολόγητα μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και ιδιαιτέρως του γερμανικού χρηματιστηρίου επισημαίνει ο κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος, διευθυντής επενδύσεων της Allianz Finace, ενώ προσθέτει ότι η Σοφοκλέους έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή