Η Intralot χάνει την αγορά της Τουρκίας

Η Intralot χάνει την αγορά της Τουρκίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει η Intralot στην Τουρκία. Η εταιρεία, μαζί με τον συνεταίρο της Turkcell, παλεύει να μη χάσει το συμβόλαιο διαχείρισης του τουρκικού αθλητικού στοιχήματος (Ιddaa) το οποίο εκμεταλλευόταν για μία 15ετία μέχρι σήμερα.

Ο χθεσινός διαγωνισμός για τη 10ετή ανανέωση της άδειας εκμετάλλευσης του Ιddaa ανέδειξε νέο μειοδότη. Πρόκειται για την εταιρεία Sans Gisirim που αποτελεί σύμπραξη του τουρκικού ομίλου Demiroren Group και του αμερικανικού Scientific Games. H Sans Gisirim μειοδότησε χθες κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού, υποβάλλοντας προσφορά που ανέρχεται στο 0,2% του τζίρου του τυχερού παιγνίου. Η Inteltek, που αποτελεί σύμπραξη των Intralot (45%) και της Turkcell (55%) και διαχειρίζεται το Iddaa, υπέβαλε προσφορά που ανέρχεται σε 0,5%. Μειοδότης επομένως και ανάδοχος για την εκμετάλλευση του παιγνίου για την επόμενη δεκαετία αναδείχθηκε η Sans Gisirim.

Σημειώνεται ότι η τελευταία αρχικά είχε υποβάλει προσφορά που ανερχόταν στο 2,1%. H αρχική προσφορά της Inteltek ήταν στο 1,4%, όσο δηλαδή ήταν η προμήθεια που λάμβανε όλα τα προηγούμενα έτη. Oλοι ωστόσο γνώριζαν ότι θα υπήρχε δεύτερος γύρος προσφορών και αυτός θα μετρούσε.

Η Intralot χάνει την αγορά της Τουρκίας-1

Η διαρροή του αποτελέσματος του χθεσινού διαγωνισμού οδήγησε χθες την τιμή της μετοχής της Intralot στα 0,5 ευρώ ή 7,41% χαμηλότερα από προχθές. Η κάμψη, αν και σημαντική, δεν υποδηλώνει πανικό. Η εταιρεία, σύμφωνα με τα οικονομικά της στοιχεία, το εννεάμηνο του 2018 είχε έσοδα ύψους 58,4 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 22,5 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούν στο 7,3% του κύκλου εργασιών και στο 19,6% των λειτουργικών κερδών (EBITDA) του ομίλου Intralot. Η συμβολή της Τουρκίας είναι επομένως σημαντική, αλλά βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη της Τουρκίας περιλαμβάνουν εκείνα της Bilyoner, μιας εταιρείας που προσφέρει διαδικτυακά υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, μεταξύ των οποίων και το Iddaa. Σύμφωνα με την Intralot, η Bilyoner, στην οποία η ελληνική εταιρεία συμμετέχει με 50,01%, φέρνει το 40% των λειτουργικών κερδών EBIDTA της Τουρκίας ή το 8% του συνόλου του ομίλου Intralot. Μάλιστα τα τελευταία έτη η συμβολή της Βilyoner στα έσοδα του ομίλου Intralot διευρύνεται, ενώ της Inteltek υποχωρεί.

H τελευταία, σύμφωνα με στελέχη της Intralot, έχει ήδη υποβάλει αίτηση ένστασης κατά του αποτελέσματος του χθεσινού διαγωνισμού. Σύμφωνα με τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποδείξουν την ικανότητά τους να οργανώσουν και να διεξαγάγουν το συγκεκριμένο τυχερό παίγνιο με τα έσοδα που θα έχουν από αυτό. Πάντως η οικονομική ισχύς των δύο μετόχων της Sans Gisirim δεν αμφισβητείται. Τέλος, από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, έχουν δημιουργηθεί ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις, καθώς ο επικεφαλής του Demiroren Group, Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, είναι ο πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Φαινομενικά νομικό κώλυμα για τη συμμετοχή του στον τουρκικό στοιχηματισμό δεν υπάρχει, αλλά σίγουρα υπάρχει ηθικό. Γι’ αυτό η αντιπολίτευση της χώρας βάλλει σφοδρά κατά του κυβερνώντος κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή