Ο ΔΗΚΤΗΣ

8' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ψηφιακός τηλεοπτικός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ της Multichoice (FILMNET) και του Alpha (Alpha Digital) μαίνεται, ενώ στο παρασκήνιο παίζονται παίγνια δισεκατομμυρίων από τα δικαιώματα των τηλεοπτικών μεταδόσεων που βρίσκονται σε φάση «μεταγραφών». Τις τελευταίες ημέρες η αντιπαράθεση των δύο ψηφιακών συνδρομητικών καναλιών μεταφέρθηκε και στην Ευελπίδων, όπου κατέφυγε καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η Ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία της Multichoice (NetMed και μέτοχοι του Mega) κατά τεσσάρων ΠΑΕ που αποφάσισαν να μεταγραφούν στον Alpha Digital. Πρόκειται για τις: Πανιώνιος, Ολυμπιακός Βόλου, Εθνικός Αστέρας και ΠΑΣ Γιάννενα, ενώ έπονται ανάλογες δικαστικές τριβές και με τους ΠΑΟΚ και Παναχαϊκή.

Ωστόσο, η ψηφιακή μπάλα δεν παίζεται μόνο με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και με τους μετόχους της Multichoice και ειδικότερα με τους τέσσερις εκδότες του Mega (το 42%) που κάποια στιγμή -επιτέλους- θα αποφασίσουν αν θα μείνουν στο σχήμα, αν θα φύγουν και πού θα πάνε. Ηδη, πληθαίνουν οι φήμες που αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Multichoice (η Εταιρεία συνδρομητικής βάσης του Filmnet), όμως ουδείς ομιλεί περί αυτών. Από την άλλη πλήθυναν και οι επαφές της NetMed με το group του ΑΝΤΕΝΝΑ και πλέον κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και μετοχικής συνεργασίας, παραμένει ανοικτό. Ενώ πάντως συντελούνται τόσα και τόσα ψηφιακά αλισβερίσια ο μόνος απών από το παιχνίδι είναι ο νομοθέτης, δηλαδή το πολυπράγμον υπουργείο Τύπου, το οποίο σύντομα θα διαπιστώσει ότι ο νόμος για την ψηφιακή συνδρομητική TV είναι… παρελθουσών χρήσεων.

Επαρση που πλήττει τον ΟΤΕ

Απορίας άξιον είναι το φαινόμενο που παρατηρείται στον ΟΤΕ, ο οποίος εκτίθεται επικίνδυνα, χάριν της επάρσεως τινών στελεχών του, που νομίζουν ότι είναι σε θέση να ασκήσουν ακόμα και εξωτερική πολιτική μέσω των διεθνών επενδύσεων του Οργανισμού και των δισεκατομμυρίων που έχουν διατεθεί από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία έως και την Αρμενία. Κομπάζουν λοιπόν κάποιοι (με ξένη τσέπη), εύκολα μιλάνε για τις βαλκανικές μαφίες και για τα κονέξια τους, ακόμα και με Βαλκάνιους προέδρους ή πρωθυπουργούς και με περισσή αμετροέπεια παριστάνουν τους ειδήμονες Ελληνες επενδυτές, ξεχνώντας ότι είναι απλώς προϊόντα ενός κομματικού θερμοκηπίου. Τι κρίμα για τον ΟΤΕ! Την ίδια στιγμή στην Romtelecom μαίνεται ο ελληνοελληνικός πόλεμος για τις προμήθειες, οι άνθρωποι του ΟΤΕ σκοτώνονται για τα μπαξίσια και η εταιρεία εμφανίζει τρύπα 350 εκατ. δολαρίων. Στη Βουλγαρία δόθηκε ήδη η μάχη των τεχνικών εταιρειών που εγκαθιστούν το δίκτυο της νεότευκτης θυγατρικής του ΟΤΕ, της Glubul, και κάποιοι ομιλούν για φουσκωμένους λογαριασμούς, απόρροια των τιμών. Πάντως, ο ΟΤΕ, παρά τα παρατράγουδα, προχωράει ακάθεκτος. Οπως δήλωσε προχθές ο πρόεδρος της ΟΤΕ International, κ. Γ. Σκαρπέλης, μέχρι την Τρίτη αναμένεται να κριθεί και η τύχη της δημοπρατούμενης από την κυβέρνηση των Σκοπίων δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας, για την οποία η προσφορά του Οργανισμού φθάνει τα 25 εκατ. δολάρια. Ιδωμεν…

«Ξέχασαν» την υποσημείωση

Κλαίνε τα Βαλκάνια και η Νοτιοανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα οι δρομολογημένοι για σπουδές στο Harvard. Γιατί; Μα γιατί κάτι μεταδόθηκε περί δυσχερειών που έχουν ανακύψει στις σχέσεις του πανεπιστημιακού ιδρύματος με το ίδρυμα Κόκκαλη, το οποίο εξασφαλίζει υποτροφίες για την έδρα Κένεντι του Harvard. Δεν ξέρω τελικά τι συμβαίνει, πάντως ανησυχώ μήπως χάσω την πολυπόθητη υποτροφία που περιμένω εναγωνίως. Με την ευκαιρία να σας πω ότι βυσοδομεί κατά του ιδρύματος και του ομίλου και λομπίστρια στις ΗΠΑ, που εγκατέλειψε τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, και εδώ και καιρό δεν προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Ετσι έμειναν μόνοι τους κάτι δημοσιοσχεσίτες που μαζί με την κ. Φερονίκη παλεύουν για τα δίκαια του προέδρου. Ξέχασαν όμως όλοι αυτοί να μας πουν τι ακριβώς σημαίνει η υποσημείωση των ορκωτών λογιστών στον ισολογισμό της 24ης Αυγούστου 2001 περί της υποτίμησης κατά 80 δισ. δρχ. των συμμετοχών της Intracom; Μήπως ζημία για την οποία δεν έχει γίνει καν πρόβλεψη;

Πολύφερνες «νύφες»

Τα χρονικά περιθώρια για το σχηματισμό των ομίλων που θα διεκδικήσουν την κατάταξη στη νέα ανώτατη εργοληπτική Ζ’ Τάξη ολοένα και στενεύουν, με αποτέλεσμα οι όποιες αποφάσεις να πρέπει να ληφθούν σύντομα. Καθώς πολλές είναι οι εταιρείες που φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στην ανώτατη τάξη, οι ζυμώσεις είναι συνεχείς. Η «συνταγή» για εκείνες τις εταιρείες που επιθυμούν να ηγηθούν ενός σχήματος, μέχρις στιγμής, είναι απλή: εξασφάλιση της συνεργασίας μιας ή και δύο μη εισηγμένων εταιρειών Η’ Τάξης, που λόγω του πτυχίου προσφέρουν πολλούς βαθμούς στην τελική «βαθμολογία» του σχήματος, ή εναλλακτικά αναζήτηση πολλών μικρότερων εταιρειών της σημερινής Ζ’ Τάξης. Στο πλαίσιο αυτό, εταιρείες οι οποίες δεν διακρίνονται για την οικονομική τους ευρωστία, αίφνης ανάγονται σε πολύφερνες «νύφες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η VENT, όπου βασικός μέτοχος είναι η SATO, ενώ συμμετέχει με ποσοστό 12,5% και η Αναστηλωτική, εταιρεία Ζ’ Τάξης, η οποία με τη σειρά της επιδιώκει την αυτόνομη κατάταξή της στη νέα Στ’ Τάξη. Από τα λιγοστά έργα που υλοποιεί σήμερα η Vent είναι το νέο κτίριο γραφείων και ισόγειας έκθεσης, για λογαριασμό της SATO επί της Λ. Κηφισίας, λίγο μετά τον κόμβο των Μελισσίων.

ΣΕΒΤ και μεταλλαγμένα

Σε νέα βάση τοποθετεί ο ΣΕΒΤ το θέμα των γενετικά μεταλλαγμένων συστατικών στις ζωοτροφές, στον ανοιχτό διάλογο που έχει ξεκινήσει η Greenpeace. Υποστηρίζει ότι με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που διαθέτουν διεθνείς οργανισμοί και επιστημονικές οργανώσεις, κανένα προϊόν που προέρχεται από αγροτικά ζώα δεν μπορεί να περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά ακόμη και αν τα ζώα έχουν καταναλώσει ζωοτροφές που τα περιέχουν. Η θέση αυτή στηρίζεται σε δύο επιστημονικά δεδομένα: α) τα περισσότερα συστατικά προϊόντων όπως το γάλα, παράγονται από τα κύτταρα ζώων και έτσι εξ ορισμού είναι μη γενετικά τροποποιημένα και β) οι πρωτεΐνες των ζωοτροφών που παράγονται από γενετικά τροποποιημένα γονίδια αποικοδομούνται πλήρως στη διάρκεια της πέψης. Στη βάση αυτή ο ΣΕΒΤ πιστεύει ότι τα κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν για το όφελος της δημόσιας υγείας είναι αν η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών επηρεάζει την υγεία των ζώων και αν τα συστατικά των ζωοτροφών αυτών μπορούν να περάσουν στα τελικά προϊόντα.

Επιστροφή Γιώργου…

Στο επιτελείο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννου Παπαντωνίου, μαθαίνουμε ότι ξαναγύρισε ως άτυπος σύμβουλος ο πρώην γ.γ. του ΥΠΕΘΟ κ. Γιώργος Παπαϊωάνου.

Είχε αποπεμφθεί την επομένη των εκλογών της 9ης Απριλίου του 2000 και μάλιστα παρά τις μέχρι τότε διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι θα παραμείνει στη θέση του. Η επανασύνδεση των σχέσεων γίνεται εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα δώσει την κρίσιμη προσωπική του μάχη, για μια θέση στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς η συμμετοχή στο Εκτελεστικό Γραφείο μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Η επανάκαμψη του κ. Παπαϊωάνου στο επιτελείο του κ. Παπαντωνίου όπως λένε κάποιοι, ήταν και ένας από τους λόγους που απομακρύνθηκε ή παραιτήθηκε ο μέχρι πρότινος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού ο κ. Στ. Αυγουλέας.

Ο ένας έρχεται ο άλλος φεύγει!!!

Απορροφά θυγατρικές

Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η διαδικασία απορρόφησης των θυγατρικών Sysware, Unisoft και Stat από την Altec. Χθες καταχωρίσθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών η σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση. Ετσι, από μεθαύριο Δευτέρα θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση στο ΧΑΑ των μετοχών της απορροφώσας εταιρείας Altec, καθώς και των Sysware και Unisoft. Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι της Altec θα ανταλλάξουν μία (1) παλαιά μετοχή με 1,0779 νέες μετοχές, οι μέτοχοι της Sysware θα ανταλλάξουν μία (1) παλαιά μετοχή με 0,7876 νέες μετοχές, οι μέτοχοι της Unisoft θα ανταλλάξουν μία (1) παλαιά μετοχή με 0,8230 νέες μετοχές. Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων μετόχων, με τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης, καθώς και η έναρξη διαπραγμάτευσης όλων των μετοχών της εταιρείας που προκύπτει από τη συγχώνευση θα γίνει την προσεχή Παρασκευή.

Νέος γεν. δ/ντής στο ΣΕΠΕ

Ο κ. Ιωάννης Σύρρος ανέλαβε, μετά ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, τη θέση του γενικού διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας. Ο κ. Σύρρος είναι μηχανικός πληροφορικής, με σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν σύμβουλος πληροφορικής στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Μεταφορών. Υπήρξε, επίσης, μέλος της Επιτροπής Κατάρτισης για το σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Πριν αναλάβει, βεβαίως, τη θέση, θα εξήγησε στα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια για έργα πληροφορικής στο υπουργείο Υγείας…

Τέλος η ΜΑΚ-ΘΡΑΚ ΑΧΕ

Από μεθαύριο δεν θα υφίσταται πλέον η Μακεδονίας – Θράκης Χρηματιστηριακή, καθώς οι πελάτες της εταιρείας θα εξυπηρετούνται από τη Σίγμα Χρηματιστηριακή. Η τελευταία ολοκλήρωσε τις διαδικασίες απορρόφησης της πρώτης στο πλαίσιο της λειτουργικής ενοποίησης του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης τα ίδια κεφάλαια της Σίγμα ανέρχονται πλέον σε 16 δισ. δραχμές.

Virgin στην αγγλική αγορά

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η διανομή των εσωρούχων Virgin στην αγγλική αγορά, από τη μικτή εταιρεία που ελέγχει κατά 47% ο Ομιλος Χατζηιωάννου. Η Αγγλία επελέγη ως ανοιχτή αγορά σε νέα brands, έλα όμως που είναι επίσης πολύ πιο επιρρεπής στα τεκτενόμενα στην αμερικάνικη αγορά… Οσο πάντως και να επηρεαστεί η αγορά από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, ο πρώτος μήνας θα δείξει την απήχηση των νέων προϊόντων. Οι εταιρείες καλτσών και εσωρούχων του Ομίλου Χατζηιωάννου (που σημειωτέον θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός) έχουν εντάξει στους σχεδιασμούς τους την παραγωγή των προϊόντων, που θα ενισχυθεί και από τις σε εξέλιξη επενδύσεις.

Είχε εφοδιαστεί με στοκ

Εχοντας ήδη εφοδιαστεί με σημαντικά στοκ για τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους, η ελληνική Μoulinex-Μπενρουμπή δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις εξελίξεις στον γαλλικό μητρικό Ομιλο. Οπως ανακοινώνεται, οι πωλήσεις και τα κέρδη της εταιρείας είναι σταθερά ανοδικά από την ίδρυσή της προ τριετίας. Σημειώνεται, δε, ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να έχει βρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής που θα προσφέρει την εξυγίανση και ανάπτυξη στην ιστορική εταιρεία, μετά τον αποτυχημένο «γάμο» με τον Ομιλο Brandt, ο οποίος δεν στάθηκε ικανός να ολοκληρώσει τις… συζυγικές του υποχρεώσεις!

Με 48% η Μαξίμ Περτσινίδης

Διατηρεί το ποσοστό 48% που κατείχε στη Fashion Synccotex Private Ltd η βορειοελλαδίτικη Μαξίμ Περτσινίδης, συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου αυτής καταβάλλοντας το ποσό των 260.000 δολ. Η θυγατρική εταιρεία δραστηριοποιείται στη βαφή, φινίρισμα, κοπή και ραφή πλεκτών υφασμάτων, συμπληρωματικού αντικειμένου της Μαξίμ. Παράλληλα, οι δύο εταιρείες έχουν και εμπορική συνεργασία, με την πώληση από τη Μαξίμ τεσσάρων νέων βαφικών και φιινιριστικών μηχανών.

Πουλά ο πρόεδρος…

Μείωσε το ποσοστό του στη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Εικόνα – Ηχος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Ο κ. Αναστάσιος Βογιατζής, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές του χρόνου, πούλησε τμηματικά ποσοστό 3,4% της εταιρείας στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου. Σήμερα κατέχει ποσοστό 22,58% από 25,97% προ εξαμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή