Σχέδιο απόκτησης ιδίων μετοχών από 82 εισηγμένες

Σχέδιο απόκτησης ιδίων μετοχών από 82 εισηγμένες

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ υνολικά 82 εισηγμένες εταιρείες έχουν πάρει απόφαση ή βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης των ιδίων μετοχών τους είτε σε ποσοστό 10% είτε σε ποσοστό 5%, μέσω του δικαιώματος που τους δίνει η χρηματιστηριακή νομοθεσία.

Η κίνηση αυτή επιλέγεται συνήθως από τις εισηγμένες ως άμεσο μέτρο ανάσχεσης της διολίσθησης των μετοχών, σε περιόδους που κρίνουν ότι η τιμή στην οποία διαπραγματεύεται η μετοχή δεν ανταποκρίνεται στις προοπτικές και στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Ιδιαίτερα όμως αυτήν την περίοδο, που όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου κλυδωνίζονται από τις συνέπειες που δημιούργησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, η νέα ευκαιρία που δίνεται στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να αποκτήσουν επιπλέον ποσοστά των εταιρειών στη χαμηλή δυνατή τιμή είναι πραγματικά «θείο δώρο». Θα το πραγματοποιήσουν, όμως; Εχουν την απαιτούμενη ρευστότητα ή θα βρεθούν προ εκπλήξεων αντιλαμβανόμενοι ότι κάποιος ανταγωνιστής τους βρέθηκε με σημαντικό ποσοστό της εταιρείας τους εκμεταλλευόμενος τις συγκυρίες;

Τι μπορεί να ειπωθεί για την αντίπερα πλευρά και αναφερόμαστε στους χιλιάδες μικρομετόχους, όταν επί 24 μήνες οι μετοχές βρίσκονται σε συνεχή διολίσθηση και οι περισσότερες βρίσκονται κάτω από την τιμή της λογιστικής τους αξίας; Πόσο ζημιωμένοι εξέρχονται τελικά οι μικροεπενδυτές, που βλέπουν μάλιστα ξεκάθαρα τα σημάδια της πρώτης παγκόσμιας ύφεσης του 21ου αιώνα;

Η απάντηση δεν είναι καθόλου απλή αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν είσαι «κυνηγός του χρήματος», θα πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα. Αξίζει να θυμίσουμε τα λόγια εκ των κορυφαίων οικονομολόγων όλων των εποχών του John Keneth Galbraith για το χρήμα: «Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, αυτοκίνητα, σπίτι, καρκίνος, είναι σημαντικά μόνο γι’ αυτούς που τα έχουν. Το χρήμα, αντίθετα, είναι το ίδιο σημαντικό και γι’ αυτούς που το έχουν και γι’ αυτούς που δεν το έχουν. Γι’ αυτό και οι δύο ενδιαφέρονται να το καταλάβουν. Και οι δύο πρέπει να ξεκινήσουν με τη σιγουριά πως μπορούν να το κατανοήσουν». Ετσι μέχρι σήμερα το 1/4 σχεδόν των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για αγορά ιδίων μετοχών, με προφανή σκοπό να μεταβληθεί η αρνητική ψηχολογία των επενδυτών, αλλά και να αποτραπεί περαιτέρω απαξίωση των εταιρειών τους χρηματιστηριακά. Μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών που προχώρησαν μέσα στο 2001 σε αγορά ιδίων μετοχών ήταν οι εξής: η Εγνατία Τράπεζα, η οποία με ανώτατη τιμή κτήσης τις 20.000 δραχμές είχε χρονικό περιθώριο μέχρι και τις 24 Μαρτίου του 2001. Η Computer Lοgic είχε πάρει απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών μέχρι και τις 28 Μαΐου του τρέχοντος έτους, με ανώτατη τιμή κτήσης τις 10.000. Η κατασκευαστική εταιρεία Ελληνική Τεχνοδομική, με ανώτατη τιμή κτήσης τις 10.000, υλοποίησε μέχρι και τις 28 Αυγούστου του 2001 την απόκτηση του 10% των μετοχών. Από το χώρο των τροφίμων ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου θα αποκτούσε ίδιες μετοχές με ανώτατη τιμή κτήσης στις 10.000 δραχμές και μέχρι τις 26 Απριλίου του 2001.

Από τις εταιρείες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η απόκτηση ιδίων μετοχών είναι η Eurobank, που έχει αποφασίσει την αγορά ιδίων μετοχών με ανώτατη τιμή κτήσης τις 12.000 δραχμές, ενώ η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η Παντεχνική, με ανώτατη τιμή κτήσης τις 3.400 δραχμές, θα αγοράσει 2.402.050 μετοχές μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 2001, η Ασπίς Πρόνοια με τιμή 8.000 θα αποκτήσει το 10% μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Επίσης, αποφάσεις για αγορά ιδίων μετοχών έχουν λάβει οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών Ιντρασόφτ (ανώτατη τιμή κτήσης 9.000 δρχ.), Τεγόπουλος (10.000), Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (30.000), Αθηνά (7.000), Πήγασος (4.000), Ιασώ (12.000), Ινφορμάτικς (12.500), Καθημερινή (10.000) μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου του 2002. Ακόμη τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (10.000 δραχμές), Fourlis Συμμετοχών (15.000), Telesis Τράπεζα Επενδύσεων (10.000 δρχ.), Βερνίκος Κόττερα (10.000), Εθνική Ακινήτων (2.500 δραχμές), Ντεσπέκ Ελλάς (4.000 δραχμές) και τέλος, η Infoquest θα προχωρήσει στην απόκτηση 3.000.000 μετοχών μέχρι και τις 29 Ιουνίου του 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή