Διορία 10 ημερών από το EWG για να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα

Διορία 10 ημερών από το EWG για να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τελευταία διορία μέχρι το Eurogroup στις 11 Μαρτίου έχει η Ελλάδα για να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έτσι ώστε να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ άμεσα, αλλιώς οι αποφάσεις μεταφέρονται για τον Απρίλιο. Και ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι θεσμοί ακόμη και αν δεν καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να τα ολοκληρώσει όλα μέχρι το Εurogroup θα προσπαθήσουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, μερικά κράτη-μέλη όπως η Ολλανδία και η Γερμανία έδειξαν στο χθεσινό Euroworking Group ότι ίσως κρατήσουν πιο επιθετική στάση.

Σε μια σύντομη συζήτηση στη χθεσινή συνάντηση, με διάρκεια περίπου 40 λεπτά, oι εκπρόσωποι των υπουργείων Oικονομικών της Ευρωζώνης άκουσαν τις τοποθετήσεις των θεσμών όσον αφορά τη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά επισήμως. Oπως φάνηκε, είναι ξεκάθαρο ότι παραμένουν ακόμη εκκρεμότητες στην ολοκλήρωση των 16 προαπαιτουμένων. Τα προβληματικά σημεία αφορούν τη συμφωνία για τον νέο νόμο προστασίας της α΄ κατοικίας –καθώς ακόμη δεν είναι ικανοποιητικός για τους θεσμούς–, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη διεξαγωγής νέου διαγωνισμού πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ άμεσα. Ακόμη και στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το επόμενο Eurogroup, η αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι ότι οι θεσμοί θα προσπαθήσουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με ήπιο τρόπο, λέγοντας ότι υπάρχουν μερικά προαπαιτούμενα που είναι ανολοκλήρωτα, αλλά σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν. Η απόφαση για την εκταμίευση του ενός δισ. θα μεταφερθεί για τον Απρίλιο, «κάτι το οποίο σίγουρα είναι αρνητικό» λένε, αλλά δημοσίως θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια καθυστέρηση. Αυτό που τονίζουν είναι ότι, καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες της χώρας βελτιώνονται, δεν θέλουν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα και οι τόνοι θα κρατηθούν χαμηλοί.

Πάντως, Ολλανδοί και Γερμανοί κράτησαν σκληρή στάση στο χθεσινό Euroworking Group. Ο Ολλανδός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά πόσον θα έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο, καθώς δεν πιστεύει ότι οι Ελληνες θα τα καταφέρουν μέχρι τότε. Ενώ από την άλλη ο Γερμανός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η απόφαση για εκταμίευση πρέπει να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος επισήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο είχε ειπωθεί στο Κοινοβούλιο ότι η ειδική μεταχείριση για την προστασία της α΄ κατοικίας θα καταργηθεί άμεσα και μια τέτοια υπόσχεση πρέπει να τηρηθεί.

Η μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα

Το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 φαίνεται πως δεν αφήνει ασυγκίνητη την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι επέκριναν τον πρόεδρο της Ν.Δ. όταν έθετε το θέμα. Οπως έλεγε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να συμβεί αφού η πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας έφθανε σε επενδυτική βαθμίδα (Investment grade), πιθανόν το 2020, και υπό την προϋπόθεση ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις (κόκκινα δάνεια τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) προχωρήσουν όπως προβλέπει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας. Εάν συμβούν αυτά θα μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού από τις αγορές. Η ίδια πηγή ανέφερε πως η μείωση των πλεονασμάτων θα μειώσει την ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους και συνεπώς αντίστοιχες κινήσεις θα πρέπει να υπάρξουν από την πλευρά των εταίρων, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η διαφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή