«Ανοίγει» ο δρόμος για επιστροφή των επιχειρήσεων στις αγορές

«Ανοίγει» ο δρόμος για επιστροφή των επιχειρήσεων στις αγορές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, καθώς και η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης, ανοίγει σιγά σιγά τον δρόμο στις ελληνικές εταιρείες να αναζητήσουν και πάλι χρηματοδότηση με την έκδοση εταιρικών ομολόγων, μετά τον «τοίχο» που υψώθηκε το 2018 λόγω της παγκόσμιας αναταραχής που πυροδότησε η ιταλική πολιτική κρίση και έβαλε «πάγο» στις όποιες σκέψεις του ΟΔΔΗΧ για νέα έκδοση χρέους.

Η ανακοίνωση της Aegean Airlines για έκδοση 7ετούς ομολόγου ύψους έως 200 εκατ. ευρώ, του οποίου η δημόσια προφορά ξεκινάει την Τρίτη, αποτελεί την πρώτη καλή είδηση για την αγορά φέτος, ενώ και η Trastor ανακοίνωσε πρόσφατα την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 26 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρουν αναλυτές μιλώντας στην «Κ», αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, ενώ δεν αποκλείουν ανάλογες κινήσεις και από τις ελληνικές τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2017 εισήχθησαν τέσσερις ομολογιακές εκδόσεις ενώ μέχρι τα μέσα του 2018 άλλες τρεις. Η επιτυχημένη έκδοση του ελληνικού Δημοσίου άλλαξε προς το θετικότερο το γενικό κλίμα, όπως σημειώνει στην «Κ» στέλεχος ξένης τράπεζας η οποία διαχειρίζεται μεγάλο όγκο εκδόσεων εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων στην Ευρώπη. Πάντοτε το ελληνικό Δημόσιο «ανοίγει» τον δρόμο. Σε κάθε περίπτωση, το περιβάλλον για τους εκδότες ελληνικών εταιρικών ομολόγων είναι το θετικότερο που έχει υπάρξει εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι λογικό να επιθυμούν να δοκιμάσουν τις αγορές με νέες εκδόσεις, κλειδώνοντας ένα σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, αναλυτή της Beta Securities, το ομόλογο της Aegean ενδεχομένως να αποτελεί ένα ενδεικτικό τεστ του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς την Ελλάδα. Ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το εξωτερικό αλλά και ποσοτικά όπως η υπερκάλυψη και ο καθορισμός του κουπονιού έκδοσης θα είναι καθοριστικά για το μέλλον των επόμενων εκδόσεων, δεδομένης της δυσκολίας που ακόμα υπάρχει στη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

Η αναμενόμενη νέα προσπάθεια του ελληνικού Δημοσίου έκδοσης 10ετούς ομολόγου στις αρχές Μαρτίου θα ενισχύσει τη θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σημειώνει από την πλευρά του ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Σε συνδυασμό και με μια πιθανή πολιτική αλλαγή, που διαφαίνεται το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, και με μια πιο φιλοεπενδυτική οικονομική πολιτική, η προσπάθεια των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων για άντληση κεφαλαίων γίνεται πιο ελκυστική.

Οι ελληνικές τράπεζες, αν διατηρηθεί το πρόσφατο θετικό κλίμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο και δεν διαταραχθεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, θα είναι οι επόμενες που θα προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια, πιθανώς με μεγαλύτερη δυσκολία και υψηλότερα επιτόκια λόγω κλάδου. Οπως προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου, για να μειώσουν το επιτοκιακό κόστος και να καταστήσουν ελκυστικότερες τις εκδόσεις τους, εκτιμάται ότι θα προτιμήσουν καλυμμένες με αυξημένες εξασφαλίσεις.

Αν και η ζήτηση στην αγορά καλυμμένων ομολόγων της Ευρώπης έχει αυξηθεί από τα μέσα Ιανουαρίου, και αυτό αποτελεί ένα καλό σημάδι για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει νέο γύρο TLΤROs, η προσφορά αναμένεται να περιοριστεί. «Κοιτώντας τον όγκο εκδόσεων στην περιοχή έως τώρα, το δυναμικό έκδοσης για τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται περιορισμένο. Αν και δεν θα αποκλείσω φέτος να υπάρξουν μεμονωμένες εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων από την Ελλάδα, μια σημαντική αύξηση της προσφοράς θα αποτελούσε έκπληξη», σημειώνει στην «Κ» ο Μάικλ Βέιγκερντινγκ, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank για την αγορά καλυμμένων ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή