Προχωρεί η έκδοση του 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ

Προχωρεί η έκδοση του 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την επόμενη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές βρίσκονται ΟΔΔΗΧ και οικονομικό επιτελείο, με σκοπό να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό κλίμα που κυριαρχεί όσον αφορά τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, προχωρώντας στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου ύστερα από εννέα χρόνια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την προσεχή Τρίτη, με το ελληνικό Δημόσιο να αναμένει ισχυρή ζήτηση αφού η έκδοση είναι και αυτή τη φορά προσεκτικά σχεδιασμένη, όπως και εκείνη του 5ετούς, ώστε να προσελκύσει τα διεθνή μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, προσφέροντας ελκυστικό επιτόκιο.

Το ποσό της έκδοσης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 4%, με δεδομένο πως αυτή τη στιγμή η απόδοση του 9ετούς ομολόγου λήξης Ιανουαρίου 2018 διαμορφώνεται στο 3,65%. Αξίζει να σημειώσουμε πως την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, λίγους μήνες πριν η Ελλάδα χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ, με κουπόνι 6,25%. Ανάδοχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, BNP Paribas και HSBC.

Ο προειδοποιήσεις και οι αρνητικές εκθέσεις τις Κομισιόν, καθώς και το «βέτο» της ΕΚΤ στο σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία πρώτης κατοικίας, δεν άλλαξαν το θετικό κλίμα που κυριαρχεί από τα μέσα Ιανουαρίου στην ελληνική αγορά ομολόγων. Οπως τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα, η νέα έκδοση «δεν θα αργήσει πολύ», με το πιο πιθανό σενάριο να αφορά δεκαετές ομόλογο, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν αρνητικά στην έκθεση της Κομισιόν και, αντίθετα, τα spreads μειώθηκαν. Οπως πρόσθεσε, αυτή η κίνηση «δεν συνδέεται ιδιαίτερα» με τα αποτελέσματα που θα έχει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, γεγονός που δείχνει πως για την κυβέρνηση η προσεχής συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θεωρείται ότι θα αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό της, έτσι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην τον επισπεύσει εκμεταλλευόμενη το θετικό μομέντουμ της αγοράς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τον Φεβρουάριο τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς, με την απόδοση στο ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2028 να υποχωρεί σε χαμηλά 13 ετών, με συνολική πτώση 25 μονάδων βάσης. Το ενισχυμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην ΗΔΑΤ, όπου ο τζίρος τον Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή