Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της επόμενης εβδομάδας, Τρίτη ή Τετάρτη, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου, μετά και την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης. Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια κλιμακώνονται από 7.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό μέχρι και τις 21.000 ευρώ, όπως αναμενόταν. Αυτό που δεν αναμενόταν, βέβαια, ήταν η πρόβλεψη στην απόφαση για τα αναδρομικά, καθώς διευκρινίζεται ότι τα αναδρομικά ποσά από 1η Ιανουαρίου 2019 αφορούν μόνο όσους υποβάλλουν αιτήσεις κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως και το δικαίωμα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση. Κατά την πρώτη εφαρμογή και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο, το δικαίωμα ισχύει από 1/1/2019.

Συνεπώς, στην πρώτη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Αναδρομικά 4 μηνών θα λάβουν τον Μάιο, και όσοι για πρώτη φορά υποβάλουν αίτηση τον Απρίλιο. Στη συνέχεια η καταβολή θα γίνεται την 1η του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης και για 12 μήνες. Μάλιστα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για ακόμα έξι μήνες.

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησής του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.

Με την πάροδο των δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Η αίτηση υποβάλλεται από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ο αιτών θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου του προγράμματος (www.epidomastegasis.gr), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος Taxisnet. Ισχύει ωστόσο και διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσω των δήμων ή των κέντρων κοινότητας, κατά την οποία ο αιτών προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο υπογεγραμμένο το έντυπο συναίνεσης από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.

Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται η δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου. Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος. Επίσης μέχρι 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντος ή μέλους του νοικοκυριού.

Προσοχή: Ο δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη. Σε περίπτωση που προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και του αποτελέσματος των διασταυρώσεων, η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα και ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει στον δήμο ή στο κέντρο κοινότητας κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό για την τεκμηρίωση της πραγματικής κατάστασης του νοικοκυριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή