ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξοι για προσλήψεις τρεις στους δέκα εργοδότες το β΄ τρίμηνο

aisiodoxoi-gia-proslipseis-treis-stoys-deka-ergodotes-to-v-trimino-2304559

Προσλήψεις σε τομείς όπως οι κατασκευές, η βιομηχανία, οι μεταφορές, το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, καθώς και στους τομείς ύδρευσης, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι Ελληνες εργοδότες, που σε ποσοστό 31% εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων το επόμενο τρίμηνο.

Η έρευνα της ManpowerGroup για το β΄ τρίμηνο του 2019 παρουσιάζει τους εργοδότες στη χώρα μας ευρύτερα αισιόδοξους ως προς τις προοπτικές απασχόλησης. Συγκεκριμένα, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +21%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και 11 χρόνια.

Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στο επίπεδο προσλήψεων, οι εργοδότες που συμμετέχουν στην έρευνα σε ποσοστό 31% προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 63% δεν προσδοκά κάποια αλλαγή και μόλις το 4% αναμένει μείωση.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα των κατασκευών, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +26%.

Επίσης, σημαντική αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων προβλέπεται στον τομέα ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης, με προοπτικές της τάξης του +24%, και σε τρεις τομείς με προοπτικές της τάξης του +23%: τον τομέα της βιομηχανίας/παραγωγής, τον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών και τον τομέα του εμπορίου (χονδρική και λιανική). Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα της γεωργίας καταγράφουν τις πιο αδύναμες προοπτικές απασχόλησης, της τάξης του +16%.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο γενικός εμπορικός διευθυντής της ManpowerGroup Ελλάδας Χαράλαμπος Καζαντζίδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν από τους πελάτες της εταιρείας, η μεγαλύτερη ζήτηση νέων θέσεων εργασίας αφορά θέσεις όπως είναι οι πωλητές και η εξυπηρέτηση πελατών.

Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε +22%, καθώς οι εργοδότες αναμένουν την ισχυρότερη αγορά εργασίας των τελευταίων 11 ετών, ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +20%.

Σε επίπεδο μεγέθους επιχείρησης, οι εργοδότες τόσο στις μεγάλου όσο και στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα υπάρξουν αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +34% και +24% αντιστοίχως, ενώ οι προοπτικές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διαμορφώνονται στο +13%.