Ρέγκλινγκ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ρέγκλινγκ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τα πρωτογενή πλεονάσματα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ αναφορικά με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022, και συνέχισε, μιλώντας στην ΕΡΤ:

«Η Κυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό τον στόχο, ο οποίος είναι και ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματος αλλά και της περιόδου μετά το τέλος αυτού».

Ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι καταγράφεται πρόοδος ωστόσο σημείωσε και θέματα που βρίσκονται προς διευθέτηση, όπως η προστασία της α’ κατοικίας. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.

«Υπάρχουν αρκετά ακόμα θέματα. Η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης, η οποία συζητήθηκε στο Eurogroup στις αρχές της εβδομάδας, δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος σε πολλούς τομείς αλλά όχι σε όλους. Γι’ αυτό το Eurogroup επέλεξε να περιμένει λίγο ακόμα ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος. Ιδιαίτερα συνδέεται με την προστασία της α΄ κατοικίας, ένα πολύπλοκο νομικά πλαίσιο, το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί. Οι θεσμοί θέλουν να δουν τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα» τόνισε και πρόσθεσε:

«Γενικά και ειδικά ο ΕΜΣ, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, αισθάνεται ότι έχει μια ειδική σχέση με την Ελλάδα. Βλέπουμε τη χώρα ως ένα μακροπρόθεσμο εταίρο καθώς θα υπάρχει δανειακή σχέση για 40 χρόνια. Είναι πολλά τα χρήματα, 200 δισ. ευρώ, το 55% του συνολικού ελληνικού χρέους. Έχουμε ευθύνη ως πιστωτές, καθώς θέλουμε να αποπληρωθούμε σταδιακά, όχι άμεσα. Έχουμε μεγάλη υπομονή. Είναι προς το συμφέρον μας η Ελλάδα να αποκτήσει αναπτυξιακή  δυναμική, προοπτικές ανάπτυξης.  Αυτό πιστεύω ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών που θέλουν μεγαλύτερη ανάπτυξη η οποία θα βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης, αυξάνεται η απασχόληση».

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα στις τράπεζες είναι όντως το μεγαλύτερο ζήτημα για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Βέβαια είναι αλήθεια ότι έχει υπάρξει πρόοδος για παράδειγμα, ο δείκτης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλός, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως τα "κόκκινα" δάνεια είναι στο 46% των συνολικών κεφαλαίων, το υψηλότερο στην Ευρώπη. Κι σε αυτό ακόμη υπάρχει πρόοδος. Έχουν μειωθεί κατά 20 δισ. ευρώ την τελευταία διετία. Άρα έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά το επίπεδο παραμένει υψηλό. Και αυτό δεν είναι καλό για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Με τόσο υψηλό ποσοστό "κόκκινων" δανείων είναι πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια. Αν δεν υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση, νέα δάνεια, καθιστά πιο δύσκολη την ανάπτυξη της οικονομίας» επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM.

Τέλος, εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση όμως να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αν η Κυβέρνηση επιμείνει στις δεσμεύσεις, που ανέλαβε απέναντι στο Eurogroup, στους Ευρωπαίους εταίρους, πέρυσι, είμαι σίγουρος ότι η "σειρά" των αναβαθμίσεων θα συνεχιστεί. Δεν μπορώ να πω πότε θα ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα. Είναι όμως θέμα χρόνου. Αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν, θα υπάρξουν αναβαθμίσεις. Η έκδοση του 10ετους ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι οι αγορές έχουν θετική άποψη. Θα υπάρξει περαιτέρω ενθάρρυνση με αναβαθμίσεις στο μέλλον. Αυτό εξαρτάται εξ΄ολοκλήρου από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή