Πώς παρακρατούνται εισφορές επικούρησης και εφάπαξ

Πώς παρακρατούνται εισφορές επικούρησης και εφάπαξ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισφορές επικούρησης και εφάπαξ μόνο μία φορά θα παρακρατούνται από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους με παράλληλη ασφάλιση, ενώ και στην περίπτωση της μισθωτής απασχόλησης και παράλληλα αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών, η κράτηση θα γίνεται μόνον από την μισθωτή απασχόληση. Αυτό διευκρινίζουν εγκύκλιοι που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, με αφορμή την επικείμενη ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, σε περίπου 250.000 μη μισθωτούς από το ΕΤΕΑΕΠ. Η ελάχιστη εισφορά επικούρησης και εφάπαξ υπολογίζεται με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, ήτοι 586,08 ευρώ για εισφορές έως και τον Ιανουάριο του 2019 και 650 ευρώ για εισφορές που ισχύουν από τον Φεβρουάριο και εφεξής.

Από την εγκύκλιο προκύπτει, βέβαια, ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΕΠ χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, εκ των οποίων μεγάλοι χαμένοι αναδεικνύονται οι μισθωτοί με παράλληλη, δεύτερη μισθωτή απασχόληση, καθώς και οι οιωνοί μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έως δύο εργοδότες. Στην πράξη, όλοι οι μισθωτοί καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, στο σύνολο του εισοδήματός τους κάθε φορά και όχι χαμηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν στον εκάστοτε κατώτατο μισθό. Οι υπόλοιποι καταβάλλουν, κατά περίπτωση, εισφορές μόνο μία φορά. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ παρακρατούνται μόνο μια φορά επί του προβλεπόμενου κατώτατου μισθού, ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαγόμενων δραστηριοτήτων. Αλλά και στην περίπτωση μισθωτής απασχόλησης και παράλληλης αυτοαπασχόλησης η κράτηση θα γίνεται μόνο από τη μισθωτή απασχόληση, εφόσον αυτή αντιστοιχεί σε πλήρες ποσό κατώτατου μισθού.

Η μηνιαία εισφορά για επικούρηση ορίζεται στο 7% μέχρι 31/5/2019 και 6,5% από 1/6/2019, ενώ η μηνιαία εισφορά για τον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ στο 4%, και υπολογίζονται αναδρομικά από την 1/1/2017, επί του κατώτατου βασικού μισθού, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει. Βέβαια, για τους έμμισθους δικηγόρους η εισφορά επιμερίζεται σε 2% και 2% για τους ίδιους και τους εργοδότες τους.

Ειδικά για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΤΕΑΕΠ που αφορούν την περίοδο από 1/1/2017 έως 31/12/2018, αυτές, βάσει των εγκυκλίων, θα εξοφλούνται σε 36 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ θα αναρτηθούν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα του Ταμείου την ερχόμενη Δευτέρα. Αφορούν περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια για τις εισφορές επικούρησης και πρόνοιας από το 2017 και εφεξής. Θα είναι τριπλά. Ενα ειδοποιητήριο για τις τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου 2019 και του Φεβρουαρίου 2019. Οι μεν εισφορές Ιανουαρίου έχουν υπολογιστεί με βάση τα 586,08 ευρώ, ενώ αυτές του Φεβρουαρίου με βάση τα 650 ευρώ. Το δεύτερο ειδοποιητήριο θα αφορά την πρώτη δόση από τις 36 των οφειλών του 2017 και το τρίτο την πρώτη δόση από τις 36 των οφειλών του 2018. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», ενδέχεται να περιέχουν λάθη, τα οποία εκτιμάται ότι θα διορθωθούν το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT