Το μυστήριο των αδιάθετων 658 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού

Το μυστήριο των αδιάθετων 658 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό ύψους 658 εκατ. ευρώ παραμένει στα αδιάθετα του προϋπολογισμού, το οποίο αρχικώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών για τα ειδικά μισθολόγια. Ωστόσο, το ποσό που χρειάστηκε η κυβέρνηση ανήλθε στα 324 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομένουν επιπλέον 658 εκατ. ευρώ (η συνολική πίστωση ήταν της τάξεως των 982 εκατ. ευρώ), για τα οποία μάλιστα η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της σημείωσε ότι είναι κάτι που γεννά υποψίες ενόψει των εθνικών εκλογών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μυστήριο των αδιάθετων πιστώσεων του προϋπολογισμού ενδεχομένως να επιλυθεί άμεσα ή τουλάχιστον λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές με την πληρωμή των αναδρομικών που διεκδικούν 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διεκδικούν 700 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας. Κατά τύχη, το «παρκαρισμένο» ποσό στον προϋπολογισμό είναι πολύ κοντά σε αυτά που διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, τα έσοδα παρουσιάζουν ανέλπιστη άνοδο ύψους 236 εκατ. ευρώ και μένει να διαπιστωθεί στα αναλυτικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες ποιοι είναι οι κωδικοί που έφεραν τις αυξημένες εισπράξεις.

Από τη μία, το «μαξιλάρι» των 658 εκατ. ευρώ και οι υπερεισπράξεις στα έσοδα δημιουργούν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 823 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση προέβλεπε για το προαναφερθέν διάστημα πρωτογενές έλλειμμα 196 εκατ. ευρώ.

Το μυστήριο των αδιάθετων  658 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού-1

Τα έσοδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

• Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,831 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ ή 4,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, ενώ οι φόροι αυξήθηκαν κατά 236 εκατ. ευρώ.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

• Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 631 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 28 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (603 εκατ. ευρώ).

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019 ανήλθαν στα 8,965 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (9,534 δισ. ευρώ). Η διαφορά αυτή, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είχε προβλεφθεί πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018 σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018 (στις πιστώσεις υπό κατανομή). Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν τελικά ήταν ύψους 324 εκατ. ευρώ (εμφανίζονται στη στήλη της πραγματοποίησης στη γραμμή «Παροχές σε εργαζομένους»).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου  2019 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 κατά 1,573 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων πληρωμών για τόκους κατά 789 εκατ. ευρώ.

• Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 270 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 110 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε προβλέψει δημόσιες επενδύσεις ύψους 7,3 δισ. ευρώ, εν συνεχεία τις μείωσε στα 6,75 δισ. ευρώ και ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται υστέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή