Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για τον νέο «νόμο Κατσέλη»

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για τον νέο «νόμο Κατσέλη»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου. Αυτό ανέφεραν, μετά την πολύωρη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών, κυβερνητικές πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχει πρόοδος σε δευτερεύουσες παραμέτρους του νέου πλαισίου. Ωστόσο, είπαν ότι οι θεσμοί εμμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά του αριθμού των «κόκκινων» δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα, όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ενστάσεις και ως προς την αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για το νέο σχήμα τόσο με τις τράπεζες, όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έχουν ληφθεί και ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν οδηγήσει στην εξαίρεση των κακοπληρωτών.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία έως το Euro Working Group, το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές δεν το απέκλεισαν, επισημαίνοντας, πάντως, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφεραν, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία έως τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, οι τηλεδιασκέψεις για την ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, τέλος, ότι πρώτα θα κλείσει το ζήτημα του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τις έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ενώ, όσον αφορά στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ, πηγές αναφέρουν ότι αυτά έχουν κλείσει στο σύνολό τους.

Σημειώνεται ότι από πλευράς κυβέρνησης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή