Αγώνας δρόμου για να κλείσει το θέμα του νόμου Κατσέλη μέχρι τη Δευτέρα

Αγώνας δρόμου για να κλείσει το θέμα του νόμου Κατσέλη μέχρι τη Δευτέρα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέους γύρους διαπραγματεύσεων, ξεκινώντας από σήμερα, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να βρει κοινό τόπο με τους θεσμούς στο θέμα του ν. Κατσέλη, καθώς η χθεσινή τηλεδιάσκεψη απέβη άκαρπη, ενώ απομένουν μόνον 5 ημέρες έως το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου. Σήμερα, εξάλλου, βρίσκεται στην Αθήνα και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, προκειμένου να παραστεί σε συνέδριο της Επιτροπής και του ΙΟΒΕ.

Αλλεπάλληλες απόπειρες δεν απέδωσαν καρπούς μέχρι σήμερα και οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ανέφεραν ότι στα μεγάλα θέματα παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτές αφορούν βασικά τη λεγόμενη «περίμετρο» του νέου σχήματος, που θα διαδεχθεί τον ν. Κατσέλη, η οποία –κατά τους θεσμούς– είναι πολύ ευρεία και δεν περιορίζεται μόνο σε δανειολήπτες που βρίσκονται σε μεγάλη αδυναμία πληρωμής των δανείων τους. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, καταστρέφει την ήδη αδύναμη κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα και δεν αποκλείει οριστικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ιδιαίτερα έντονες αντιρρήσεις έχουν οι θεσμοί για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ληφθεί με προσημείωση στην πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Επιπλέον, είναι αντίθετοι και με το υψηλό, όπως το θεωρούν, όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας που προτείνει η κυβέρνηση, δηλαδή τις 250.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί στις 150.000 ευρώ, αν όχι στις 100.000 ευρώ. Ακόμη θεωρούν υψηλά τα προτεινόμενα όρια επιπλέον ακίνητης περιουσίας (260.000 ευρώ με βάση την αρχική κυβερνητική πρόταση), αντιπροτείνοντας όριο 100.000 ευρώ, και καταθέσεων (65.000 ευρώ), αντιπροτείνοντας 5.000 ευρώ.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζε χθες, μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με ορίζοντα το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών –που θα συμμετάσχει στο Euroworking Group– Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Η πίεση των θεσμών έχει φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς καλείται να υποχωρήσει σε ένα πολιτικά ευαίσθητο για την ίδια θέμα, ενόψει εκλογών, προκειμένου να εξασφαλίσει το πράσινο φως των δανειστών για τη χορήγηση του 1 δισ. ευρώ, που θα ελαφρύνει το χρέος.

Η κυβερνητική πηγή που μίλησε χθες σε δημοσιογράφους είπε μεν ότι η προσπάθεια είναι να υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα, αλλά δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς η κυβέρνηση στην κατάθεση νομοσχεδίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, βεβαίως, το καλό κλίμα που προσπάθησαν οι Ευρωπαίοι δανειστές να εμφανίσουν στο τελευταίο Eurogroup, παρά την άρνησή τους για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, θα κλονισθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δύσκολα θα εξασφαλίσει, εξάλλου, την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT