Την Παρασκευή η κατάθεση της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία

Την Παρασκευή η κατάθεση της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ακόμη και πριν από το Euroworking Group της Δευτέρας, κάτι που θα αποτελεί ουσιαστικά μονομερή ενέργεια, εμφανίζεται η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει την Παρασκευή, 22 Μαρτίου τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή τηλεδιάσκεψη απέβη άκαρπη ενώ στα μεγάλα θέματα παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτές αφορούν βασικά τη λεγόμενη «περίμετρο» του νέου σχήματος, που θα διαδεχθεί τον ν. Κατσέλη, η οποία –κατά τους θεσμούς– είναι πολύ ευρεία και δεν περιορίζεται μόνο σε δανειολήπτες που βρίσκονται σε μεγάλη αδυναμία πληρωμής των δανείων τους. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, καταστρέφει την ήδη αδύναμη κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα και δεν αποκλείει οριστικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ιδιαίτερα έντονες αντιρρήσεις έχουν οι θεσμοί για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ληφθεί με προσημείωση στην πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Επιπλέον, είναι αντίθετοι και με το υψηλό, όπως το θεωρούν, όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας που προτείνει η κυβέρνηση, δηλαδή τις 250.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί στις 150.000 ευρώ, αν όχι στις 100.000 ευρώ. Ακόμη θεωρούν υψηλά τα προτεινόμενα όρια επιπλέον ακίνητης περιουσίας (260.000 ευρώ με βάση την αρχική κυβερνητική πρόταση), αντιπροτείνοντας όριο 100.000 ευρώ, και καταθέσεων (65.000 ευρώ), αντιπροτείνοντας 5.000 ευρώ.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζε χθες, μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με ορίζοντα το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών –που θα συμμετάσχει στο Euroworking Group– Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Η πίεση των θεσμών έχει φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς καλείται να υποχωρήσει σε ένα πολιτικά ευαίσθητο για την ίδια θέμα, ενόψει εκλογών, προκειμένου να εξασφαλίσει το πράσινο φως των δανειστών για τη χορήγηση του 1 δισ. ευρώ, που θα ελαφρύνει το χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT