Αυξήθηκαν κατά 29.325 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο

Αυξήθηκαν κατά 29.325 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ παρά την παράλληλη αύξηση των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στον ιδιωτικό τομέα, δείχνουν για έναν ακόμη μήνα, τον Φεβρουάριο, τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού. Αν και η εγγεγραμμένη ανεργία καθορίζεται και από παράγοντες όπως το περιεχόμενο και τα οφέλη των προγραμμάτων απασχόλησης που «τρέχει» ο οργανισμός κατά περίοδο, εσχάτως δε, και από τη συμμετοχή ή όχι στο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το γεγονός ότι κατά τον περασμένο μήνα οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ άνεργοι ανήλθαν σε 1.109.385 άτομα, κάθε άλλο παρά εφησυχασμό μπορεί να προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Μάλιστα, οι άνεργοι είναι αυξημένοι κατά 29.325 άτομα, σε σχέση με τους 1.080.060 που είχαν καταγραφεί ένα χρόνο νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2018. Αν η σύγκριση γίνει με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Ιανουάριο (1.127.089 άτομα) τότε προκύπτει μείωση κατά 17.704 ανέργους.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι ισχυρότατο παραμένει το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας. Συνολικά, τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν 537.465 άνεργοι (48,44%), οι οποίοι αδυνατούν να βρουν εργασία για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανήλθαν τον Φεβρουάριο στους 203.342, αριθμός που δείχνει αύξηση κατά 11.566 μέσα σε ένα χρόνο και κατά 4.630 μέσα σε ένα μήνα. Σε σχέση με το σύνολο των ανέργων, διαπιστώνεται ότι το 18,32% λαμβάνει κάποιας μορφής επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Από τα υπόλοιπα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάζεται ο οργανισμός, προκύπτει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να κατέχουν τα «θλιβερά» πρωτεία στην ανεργία, καθώς είναι εγγεγραμμένες στον ΟΑΕΔ 691.753 άνεργες, ήτοι 62,35% του συνόλου.

Επίσης, περισσότεροι από ένας στους τρεις ανέργους (408.587, ή 36,83%) προέρχονται από τις πλέον παραγωγικές ηλικίες (30-44 ετών). Η συντριπτική πλειονότητα όσων αναζητούν εργασία (507.036, ή 45,7%) είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι εντός Φεβρουαρίου ξεκίνησε, και συνεχίζεται μέχρι τώρα, η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που επιχορηγεί το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για 6.000 πτυχιούχους ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Μέσω του προγράμματος οι εργοδότες – επιχειρηματίες μπορούν να επιδοτηθούν με ποσά που ξεκινούν από 600 ευρώ και φθάνουν έως και τα 800 ευρώ τον μήνα για να προσλάβουν ανέργους που διαθέτουν απλό πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή/και μεταπτυχιακό, όπως και διδακτορικό τίτλο σπουδών.

Με την επιχορήγηση αυτή πρέπει να καλύψουν το 50% του μισθού των νεοπροσλαμβανόμενων πτυχιούχων εργαζομένων τους.

Επομένως, οι μεικτοί μισθοί που προβλέπονται στο πρόγραμμα ξεκινούν από 1.200 και φθάνουν έως και 1.600 ευρώ. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή