Αρνητικό το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Αρνητικό το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικό εμφανίζεται το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών στην προοπτική πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.

Ο λόγος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσύρεται από την ελληνική υπόθεση, προοπτική προς την οποία η γερμανική ηγεσία είναι σταθερά αντίθετη.

«H σχέση Αθήνας – ΔΝΤ ήταν πάντα μία δύσκολη σχέση.  Ειδικά οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δαιμονοποιήσει το Ταμείο καταγγέλλοντάς το ότι κρύβεται πίσω από τα μέτρα λιτότητας και τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις στα χρόνια της κρίσης.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, είχε υποσχεθεί να διώξει το ΔΝΤ. Μία από τις πολλές προεκλογικές υποσχέσεις που ο κ. Τσίπρας απέτυχε να υλοποιήσει», σημειώνει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει  τη δήλωση του κ. Τσίπρα, ως πρωθυπουργού πλέον το 2015, ότι το Ταμείο «έχει εγκληματική ευθύνη για την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα».

Τώρα, τονίζεται στο δημοσίευμα, «ο κ. Τσίπρας  βλέπει επιτέλους την ευκαιρία να διώξει τον εχθρό του λαού, όπως είχε αποκαλέσει κάποτε ο Ν. Βούτσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το σχέδιο του Τσίπρα περιγράφεται με δύο λέξεις: πρόωρη αποπληρωμή. Η Ελλάδα θέλει αν πληρώσει το Ταμείο και αν απαλλαγεί από αυτό». (…)

Υπό οικονομικούς όρους», σχολιάζει το δημοσίευμα «μία τέτοια κίνηση θα είχε νόημα. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό και από την εξοικονόμηση χρημάτων (λόγω πρόωρης αποπληρωμής) είναι το πολιτικό μήνυμα, ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Ο Τσίπρας έχει χρήματα για να αποπληρώσει τα συγκεκριμένα δάνεια, τα οποία θα μπορούσαν να προέλθουν από το ταμειακό απόθεμα των περίπου 30 δισ. ευρώ , που έχει δημιουργήσει το τελευταίο έτος η Ελλάδα.

Εδώ όμως ξεκινούν τα προβλήματα. Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά προέρχονται από βοηθητικά  δάνεια του ESM. Και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μπορεί να καταφύγει  σε αυτά μόνο με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Εκπρόσωπος του ESM σε δηλώσεις του στη Handelsblatt  σημειώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από την Ελλάδα» και ότι εάν υπάρξει, ο «ESM θα εξετάσει την κατάσταση».

«Εφόσον εξυπηρετεί συνολικά τα συμφέροντα των δανειστών, η διοίκηση του ESM  μπορεί να δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα  να αποπληρώσει τι ΔΝΤ», σημειώνει ο εκπρόσωπος και αναφέρει ότι το τελικό ok δίδεται από τα Κράτη – Μέλη ενώ σε μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα κοινοβούλια εμπλέκονται στην απόφαση αυτή».

«Και αυτό θα μπορούσε να είναι εμπόδιο για την Ελλάδα, επειδή ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  Ολαφ Σολτς είναι αντίθετος σε αυτό το σχέδιο», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Η Handelsblatt επικαλείται επίσης εσωτερικό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο η πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου «εξετάζεται πολύ προσεκτικά».

Και ο λόγος: «η πρόωρη αποπληρωμή θα μπορούσε να εκληφθεί ως απόσυρση του ΔΝΤ, κάτι που το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει.

Το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχει επιμείνει επανειλημμένα στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα λόγω της τεχνογνωσίας που έχει στην αντιμετώπιση της κρίσης κατά τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος διάσωσης».

Το δημοσίευμα μνημονεύει επίσης την πρόσφατη κριτική του Ταμείου στην εξασθένηση του μεταρρυθμιστικού κύματος στην Ελλάδα καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και καταλήγει:

«Εάν ο Τσίπρας ελπίζει τώρα να απαλλαγεί από τους ενοχλητικούς επόπτες του Ταμείου με μία πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του, αυτό πιθανότατα δεν θα υλοποιηθεί. Η γερμανική Βουλή, που θα πρέπει να συμφωνήσει με την αποπληρωμή, αναμένεται να επιμείνει ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να παίζει το θεσμικό ρόλο του στην πλευρά των πιστωτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT