Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας για α΄ κατοικία έως το EWG της Δευτέρας

Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας για α΄ κατοικία έως το EWG της Δευτέρας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Euroworking Group της Δευτέρας στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και χθες με νέα τηλεδιάσκεψη, αλλά χωρίς να έχει υπάρξει σύγκλιση.

«Δεν προχωράμε πολύ γρήγορα», έλεγε ευρωπαϊκή πηγή στην «Κ», προσθέτοντας ότι έως χθες δεν υπήρχε στον ορίζοντα ορατή λύση. Μάλιστα, η ίδια πηγή προσέθετε ότι, ενώ στο τελευταίο Eurogroup υπήρχε η αίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση, έκτοτε η απόσταση δείχνει να μεγάλωσε. Αλλη ευρωπαϊκή πηγή επιβεβαίωνε, εξάλλου, ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας έως την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης».

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το EWG της Δευτέρας, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δεν έδιναν περισσότερες από 50% πιθανότητες συμφωνίας. Επομένως, το πιθανότερο είναι ένα σενάριο κρίσης που θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι, οπότε και θα αποφασιστεί η εκταμίευση ή μη της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων θα γίνουν οι τελευταίες προσπάθειες συμβιβασμού, εφόσον το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί έως τότε. Πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι είναι πιθανόν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και κατά τη διάρκειας της παραμονής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, οι οποίοι έρχονται την 1η Απριλίου με άλλο αντικείμενο, την έναρξη της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Προφανώς, αν δεν έχουν ακόμη κλείσει τα ανοικτά μέτωπα της δεύτερης, θα επικεντρωθούν σε αυτά. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση εκτόξευσε ατύπως βέλη κατά του Ντέκλαν Κοστέλο, κάτι που δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις στο τεχνοκρατικό επίπεδο. Η κυβέρνηση ποντάρει πάντα στην πολιτική λύση, καθώς θεωρεί ότι, αφενός, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα δείξουν κατανόηση για το προεκλογικό σκηνικό που στήνει και, αφετέρου, δεν θα θελήσουν να ανοίξουν θέμα με την Ελλάδα, ενόψει ευρωεκλογών.

Κυβερνητικές πηγές διεμήνυαν χθες ότι επιδίωξή τους είναι η συμφωνία και όχι η ρήξη, αλλά πετούσαν το μπαλάκι στους δανειστές λέγοντας ότι από αυτούς εξαρτάται το τι θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο ήταν χθες «στον αέρα» και οι πληροφορίες περί του χρόνου κατάθεσής του άλλαζαν στη διάρκεια της ημέρας, ενδεικτικό της διαπραγματευτικής έντασης που επικρατούσε.

Ως προς τα σημεία που εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές, το θέμα των ορίων για την ένταξη στο νέο πλαίσιο παρέμενε σημαντικό, αν και οι πηγές ανέφεραν ότι ως προς αυτό είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού. Το σημαντικότερο αφορούσε την αξία της ακίνητης περιουσίας (επιπλέον της πρώτης κατοικίας) και των καταθέσεων. Η αρχική κυβερνητική πρόταση για 260.000 και 65.000 ευρώ αντιστοίχως θεωρείτο υπερβολικά γενναιόδωρη από τους δανειστές. Επίσης, η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων παρέμενε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια». Οι δανειστές και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριζαν ότι για τις επιχειρήσεις αυτές υπάρχει το πτωχευτικό δίκαιο και δεν υπάρχει λόγος να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο που αφορά τα νοικοκυριά.

Τη διαπραγμάτευση τη χειρίζεται ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου και πολύ λιγότερο το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που δεν έχει διαφύγει την προσοχή των θεσμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT