Ενδοκυβερνητική κόντρα για τις παροχές

Ενδοκυβερνητική κόντρα για τις παροχές

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδοκυβερνητικές προστριβές προκαλεί η προεκλογική πλειοδοσία θετικών μέτρων στην οποία επιδίδονται υπουργοί και στελέχη όσο η χώρα εισέρχεται σε τροχιά εκλογών. Χθες, φωτιές άναψαν στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο Μαξίμου οι δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, με τις οποίες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταβληθεί ένα έκτακτο επίδομα υπό μορφή δώρου Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Ο κ. Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News24/7, αναφέρθηκε και στο θέμα των διαβουλεύσεων με τους δανειστές για την πρώτη κατοικία, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές διατάξεις πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Η επίμαχη αναφορά του υφυπουργού που προκάλεσε την «κόντρα» είναι η εξής: «Ακούγεται ότι θα δώσουμε εκτάκτως ένα επίδομα, διότι πραγματικά υπάρχει ένα μέρος το οποίο μπορούμε να δώσουμε. Αυτές όμως είναι αποφάσεις που η κυβέρνηση παίρνει κεντρικά και ο πρωθυπουργός ανακοινώνει».

Αμέσως σήμανε συναγερμός τόσο στα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στο θέμα του δώρου Πάσχα υποστήριζαν πως δεν υπάρχει κανένας σχετικός σχεδιασμός. Αντίστοιχες διαρροές υπήρχαν και από το υπουργείο Εργασίας. Οσο για το σχέδιο νόμου που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί.

Οταν μάλιστα κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα των δώρων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν έκρυψε την ενόχλησή του και δήλωσε χαρακτηριστικά, «πρώτη φορά το ακούω, ρωτήστε τον κ. Πετρόπουλο». Ερωτηθείς για τις διαβουλεύσεις σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη υποστήριξε πως θα υπάρξουν εξελίξεις, «αδειάζοντας» εκ νέου τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης. Λίγες ώρες αργότερα το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα της ενδοκυβερνητικής πολυφωνίας, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ουδέποτε δήλωσε ότι πρόκειται να καταβληθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους. «Αντιθέτως, υπογράμμισα ότι τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο οποίος τα ανακοινώνει», διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Στο υπουργείο Εργασίας, πάντως, κι ενώ η χώρα θα κινείται σε προεκλογική τροχιά, σχεδιάζουν να ρίξουν στη μάχη νέες ευνοϊκές διατάξεις, με αιχμή τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τη διάταξη για το «πάγωμα» των περικοπών στις συντάξεις χηρείας. Λίγο πριν από το Πάσχα, άλλωστε, αναμένονται και οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος ενοικίου, μαζί με τα αναδρομικά.

Ειδικά για τη ρύθμιση οφειλών, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, στο υπουργείο Εργασίας δηλώνουν έτοιμοι. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προβλέπει και ρύθμιση για τα χρέη των επιχειρήσεων και όχι μόνο των μη μισθωτών.

Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, δεν θα υπάρχει η ευνοϊκή πρόβλεψη για επανυπολογισμό των οφειλών για τη 15ετία 2002-2016. Θα προβλέπεται μόνο μείωση των προσαυξήσεων που μπορεί να ανέρχεται ακόμη και στο 100%, στην περίπτωση που η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ. Η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να οριστεί στα 50 ευρώ με ετήσια προσαύξηση δόσης 5%.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα προβλέπεται ως επιλογή ο επανυπολογισμός των οφειλών της περιόδου 2002-2016 με βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ και «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85%. Η διάρκεια ισχύος της ρύθμισης για όλους θα είναι 3μηνη.

Εφόσον ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που θέτει αυτή τη φορά το υπουργείο Εργασίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει, για όλους τους οφειλέτες, προς το τέλος Απριλίου. Για τον λόγο αυτό, το μέτρο εκτιμάται πως θα προωθηθεί στη Βουλή εντός του Απριλίου. Με το ίδιο νομοσχέδιο, που θα έχει τη μορφή πολυνομοσχεδίου-σκούπα σχεδιάζεται να διευθετηθούν, δεκάδες άλλα ασφαλιστικά θέματα, μεταξύ των οποίων και η αναστολή της εφαρμογής του ηλικιακού ορίου στις συντάξεις της χηρείας. Οπως επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Πετρόπουλος, ο χρόνος αναστολής θα εξαρτηθεί άμεσα από το ύψος της ανεργίας, θα ισχύει δηλαδή έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου μόνο οι σύζυγοι που τη στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας διά βίου.

Το κονδύλι των 658 εκατ.

Τη σπίθα της κυβερνητικής κόντρας που εκτυλίσσεται εις βάρος εκατομμυρίων συνταξιούχων οι οποίοι αγωνιούν και ελπίζουν ότι θα τους επιστραφούν τα ποσά που παρανόμως –σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ– έχουν περικοπεί, άναψε το υπό κατανομή κονδύλι της τάξεως των 658 εκατ. που πιστοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών και «φωτογράφισε» στην πρόσφατη έκθεσή της η Κομισιόν. Tα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δέχονται συνεχώς εισηγήσεις για την τύχη του κονδυλίου, τελική απόφαση όμως δεν φαίνεται να έχει ληφθεί, εν αναμονή δε και της απόφασης του ΣτΕ που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Τo κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών ποσών –σε περίπτωση που επιστρέφονταν σε όλους τους συνταξιούχους – ανέρχεται 4,2 δισ. τον χρόνο. Για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, η δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης είναι της τάξεως των  3,9 δισ. σε μεικτή βάση, μόνο για την επιστροφή των αναδρομικών. Παράλληλα, η ετήσια δαπάνη για την εφεξής χορήγηση των επιδομάτων στους υπαλλήλους, αγγίζει τα 700 εκατ. σε μεικτή βάση. Να σημειωθεί εδώ ότι οι μεν περικοπές των συντάξεων αφορούν περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων αφορά τους πάντες δηλαδή 2,5 εκατ. συνταξιούχους και περίπου 650.000 δημοσίους υπαλλήλους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή