Διαψεύδει το δημοσίευμα για κόκκινα δάνεια ο κ. Γεώργιος Πάσχας

Διαψεύδει το δημοσίευμα για κόκκινα δάνεια ο κ. Γεώργιος Πάσχας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένα ληξιπρόθεσμο δάνειο ή άλλη οφειλή δεν έχει είτε στην Εθνική είτε σε άλλη ελληνική τράπεζα δηλώνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιος Πάσχας, χαρακτηρίζοντας συκοφαντικό σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που ανέφερε πως «βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του».

«Ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμα δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας», δήλωσε ο κ. Πάσχας.

Το στέλεχος της ΤτΕ διώκεται με την κατηγορία της απιστίας για δάνεια που φέρεται να έλαβε πριν από χρόνια και τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν έχουν εξυπηρετηθεί. Τη δίωξη άσκησε ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Κ. Κούτριας, που διενήργησε την έρευνα για την υπόθεση της δανειοδότησης που ολοκληρώθηκε το 2007. Σημειώνεται ότι πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στον κ. Πάσχα αλλά και σε 200 τουλάχιστον άλλα στελέχη της τράπεζας, προκειμένου να αγοράσουν μετοχές της Εθνικής εν είδει μπόνους (stock options). Δεδομένου ότι αργότερα οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν, πολλά από αυτά τα στελέχη, που δεν τις πούλησαν έγκαιρα, βρέθηκαν να οφείλουν μεγάλα ποσά. Ετσι, η Εθνική «πάγωσε» τα δάνεια μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές κάνουν λόγο ότι πάνω από εβδομήντα τραπεζικά στελέχη ελέγχονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς για ανάλογες δανειοδοτήσεις (δάνεια – μπόνους). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ. Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά το αδίκημα της απιστίας από κοινού και εξακολουθητικά, της απλής συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας στο ίδιο αδίκημα, καθώς εκτός από τον κ. Πάσχα, διώκονται ποινικά και συνάδελφοί του που ενέκριναν τις επίμαχες δανειοδοτήσεις. Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία όλους τους εμπλεκομένους.

Εν τω μεταξύ με αφορμή την άσκηση της δίωξης η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου επιτέθηκε κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας το θέμα έκανε λόγο για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα και ζήτησε εξηγήσεις από τον ίδιο τον κεντρικό τραπεζίτη. Παράλληλα, ο κ. Πολάκης που είχε εμπλακεί προσφάτως σε διαμάχη με τον κ. Στουρνάρα με αφορμή τα δάνεια που έλαβε ο ίδιος από την Αttica Bank, σχολίασε πιο επιθετικά: «Δεν ντρέπεται να μην τον έχει απολύσει;». Υποστήριξε επίσης πως ο κ. Στουρνάρας «πάλεψε να μη γίνει» η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή