Μείωση καταθέσεων, αύξηση δανείων προς επιχειρήσεις

Μείωση καταθέσεων, αύξηση δανείων προς επιχειρήσεις

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή μείωση εμφάνισαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ωστόσο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, τα οποία σημείωσαν αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το ύψος των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στα 132,18 δισ. ευρώ, από 132,93 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Η μείωση αυτή κατά 789 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης 1,547 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, προέρχεται από τη μείωση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 1,065 δισ. ευρώ (έναντι πτώσης 1,008 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο), καθώς και από την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 277 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, πάντως, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατέγραψαν αύξηση κατά 5,5%, από 6,2% ετησίως. Παράλληλα, αυξημένες κατά 284 εκατ. ευρώ ήταν τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 241 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο, με τη συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας να έχει μειωθεί κατά 1,2%, ύστερα από πτώση 1,4% τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ενθαρρυντική ένδειξη είναι η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, η οποία ήταν θετική κατά 603 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 408 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται σε 1%, από 0,2% πριν.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 1,6%, από 0,5% τον προηγούμενο μήνα, και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 651 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 216 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -5,8%, από -4,5% τον Ιανουάριο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 47 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 192 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή