Υψηλότερες εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς

Υψηλότερες εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία έως τις 8 Απριλίου έχουν 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, μη μισθωτοί, να καταβάλουν νέες, για τους περισσότερους αυξημένες, εισφορές κύριας ασφάλισης για τον μήνα Φεβρουάριο.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από 1ης Φεβρουαρίου 2019 διαμορφώνει εκ νέου το τοπίο, καθώς αυξάνονται οι κατώτατες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν σχεδόν 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες.

Στην πράξη, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν καθαρό φορολογητέο εισόδημα (συν τις καταβλητέες εισφορές) έως 7.800 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον εισφορές έως και 17 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχες επιβαρύνσεις που φτάνουν έως και τα 18 ευρώ τον μήνα προκύπτουν για τους αγρότες με καθαρό φορολογητέο εισόδημα συν καταβλητέες εισφορές έως 6.000 ευρώ. Την κατώτατη εισφορά θα καλούνται μάλιστα να καταβάλλουν και μη μισθωτοί του πρώην ΟΑΕΕ, με εισόδημα (συν εισφορές) έως 10.000 ευρώ. Αυτοί, βέβαια, τους προηγούμενους μήνες κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές και, πλέον, θα δουν τις εισφορές τους να περιορίζονται έως και κατά 36 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα, και οι αγρότες με εισοδήματα μεταξύ 6.000 – 8.000 ευρώ θα δουν τις εισφορές τους μειωμένες έως και κατά 24 ευρώ τον μήνα. Τέλος, όσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τις 10.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν για τον Φεβρουάριο εισφορές ίδιες με αυτές του Ιανουαρίου, ήτοι με μειωμένο ποσοστό στο 13,33%. Πρόκειται για περίπου 250.000 μη μισθωτούς, για τους οποίους η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε σε μείωση του ποσοστού από 20% σε 13,3%.

Υψηλότερες εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς-1

Πώς υπολογίζονται

Να σημειωθεί ότι οι κατώτατες εισφορές των μη μισθωτών για κύρια ασφάλιση και υγεία υπολογίζονται ως ποσοστό (26,9% για τους επαγγελματίες και 18,9% για τους αγρότες) επί του μεικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη. Από την 1η/2/2019, ο μισθός αυτός ανέρχεται σε 650 ευρώ/μήνα, έναντι 586 ευρώ/μήνα που ήταν έως και την 31η/1/2019.

Ετσι, με τα νέα ειδοποιητήρια που αναρτώνται από τον ΕΦΚΑ, και τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν έως τη Δευτέρα 8 Απριλίου, με τα κατώτατα όρια των νέων ελάχιστων εισφορών θα χρεωθούν όσοι δήλωσαν εισοδήματα έως 7.800 ευρώ τον χρόνο. Υπενθυμίζεται πως το 2019 η ελάχιστη εισφορά είναι 20% επί του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 130 ευρώ πλέον, ενώ το πραγματικό εισόδημα άνω των 650 ευρώ τον μήνα εισφοροδοτείται με 13,33%. Επειδή, ωστόσο, η ελάχιστη εισφορά δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 130 ευρώ τον μήνα, την κατώτατη εισφορά καλούνται να καταβάλλουν στην πράξη όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Αντίστοιχα και για τους αγρότες, την κατώτατη εισφορά καλούνται να καταβάλλουν και όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 8.000 ευρώ. Συνεπώς, κάποιοι καλούνται να πληρώσουν για τον Φεβρουάριο επιπλέον 17 ευρώ τον μήνα, ενώ κάποιοι άλλοι «γλιτώνουν» έως και 24,7 ευρώ τον μήνα. Σημαντικά αυξημένες είναι οι εισφορές και για τους αυτοαπασχολουμένους του πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίοι άλλωστε έλαβαν από το ΕΤΕΑΕΠ και τα ειδοποιητήρια για επικουρική ασφάλιση και πρόνοια (εφάπαξ) καθώς και τα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2017. Η επιβάρυνση για τους δικηγόρους – νομικούς του πρ. ΤΑΝ, με εισοδήματα έως 7.800 ευρώ τον χρόνο, είναι της τάξης των 24 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, η επιβάρυνση για τους γιατρούς και υγειονομικούς του πρ. ΤΣΑΥ που ασφαλίζονταν μόνο για πρόνοια (εφάπαξ) η επιβάρυνση φτάνει μέχρι τα 19 ευρώ τον μήνα. Το περυσινό ελάχιστο ετήσιο εισόδημα βάσει του οποίου υπολογίζονταν οι κατώτατες εισφορές είναι 7.032 ευρώ, ενώ φέτος ανέρχεται στις 7.800 ευρώ.

Αναλυτικά, το νέο κατώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές είναι πλέον οι 7.800 ευρώ. Το ανώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις για εισφορές, αντίστοιχα, ορίζεται στις 78.000 ευρώ.

Η νέα κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ είναι 130 ευρώ τον μήνα, ενώ στα 81,9 ευρώ τον μήνα ορίζεται πλέον η νέα κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ.

Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), με τα νέα κατώτατα όρια να ορίζονται στα 45,17 ευρώ τον μήνα.

Για το ΕΤΕΑΕΠ, η νέα ελάχιστη εισφορά επικούρησης των ασφαλισμένων στο πρώην ΕΤΑΑ ορίζεται στα 45,5 ευρώ τον μήνα, ενώ η νέα ελάχιστη μηνιαία εισφορά πρόνοιας είναι πλέον 26 ευρώ.

Αποσύνδεση

Να σημειωθεί πως εκπρόσωποι των αυτοαπασχολουμένων έχουν ζητήσει την αποσύνδεση των κατώτατων εισφορών από την εξέλιξη του κατώτατου για όσο χρόνο διαρκεί η οικονομική κρίση, και σίγουρα μέχρι και το 2020. Στην πράξη, έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να παραμείνουν ως βάση υπολογισμού των κατώτατων εισφορών τα 586,08 ευρώ, ήτοι ο παλαιός κατώτατος μισθός και όχι ο νέος των 650 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT