Αυξήθηκαν 413% οι αποποιήσεις κληρονομιάς μεταξύ 2013-18

Αυξήθηκαν 413% οι αποποιήσεις κληρονομιάς μεταξύ 2013-18

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες κατά 413% σε σχέση με το 2013 εκτιμάται ότι ήταν το 2018 οι αποποιήσεις κληρονομιάς, που έχουν φτάσει σε σημείο «επιδημίας», χωρίς μάλιστα να παρατηρείται τάση υποχώρησης του σχετικού φαινομένου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας για την αγορά ακινήτων, την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) στην Αθήνα, το 2018 ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς άγγιξε τις 150.000, μέγεθος που είναι το υψηλότερο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, οι αποποιήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 30.000, έχοντας πενταπλασιαστεί έκτοτε, δείγμα της συνεχούς επιδείνωσης των οικονομικών των νοικοκυριών.

Το 2017, το σχετικό μέγεθος εκτοξεύτηκε στις 130.000, από 54.422 το 2016, αλλά πέρυσι αποδείχθηκε ακόμα χειρότερο έτος, με τον σχετικό αριθμό να αυξάνεται εκ νέου. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το φαινόμενο έχει διττή εξήγηση. Από τη μια πλευρά, αρκετοί κληρονόμοι αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς που προκύπτει και από την άλλη, προτιμάται η αποποίηση κληρονομιάς γιατί κρίνεται ότι το κόστος κατοχής του προς απόκτηση ακινήτου είναι είτε πολύ υψηλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο κληρονόμος, είτε δυσανάλογο προς το πιθανό όφελος από μια ενοικίαση ή πώληση.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι το 2018 προέκυψε εκ νέου αύξηση των αποποιήσεων, καταδεικνύει πιθανώς ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι περισσότερα απ’ ό,τι εκτιμάται, με δεδομένο ότι πέρυσι η αγορά ακινήτων κατέγραψε το πρώτο πλήρες έτος ανάκαμψης από το 2008 και μετά. Εν ολίγοις, ακόμα και στην καλύτερη χρονιά για την αγορά κατοικίας τα τελευταία 10 χρόνια, πολλοί κληρονόμοι έκριναν ότι είναι προτιμότερη η αποποίηση από την αποδοχή της κληρονομιάς και την πώληση. Από την άλλη βέβαια, είναι πιθανό πολλά από τα ακίνητα να απαιτούσαν σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης, προκειμένου να μπορέσουν να πωληθούν ή να αποφέρουν κάποιο εισόδημα.

Αυξήθηκαν 413% οι αποποιήσεις κληρονομιάς μεταξύ 2013-18-1

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, επιστημονικό σύμβουλο της εταιρείας εκτιμήσεων Solum Property Solutions και τέως πρόεδρο του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής), η αγορά ακινήτων είναι πλέον κατακερματισμένη, καθώς καταγράφονται και αυξήσεις τιμών και σταθεροποιήσεις αλλά και ήπιες μειώσεις. «Είναι σαφή τα δείγματα μερικής αναθέρμανσης της αγοράς, αλλά μένει να αποδειχθεί, στην πορεία των ετών, αν η τάση αυτή θα είναι διατηρήσιμη και θα επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες ακινήτων που επί του παρόντος δεν είναι στο φάσμα της ζήτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπόπουλος. Για παράδειγμα, το 2018 τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος κατέγραψαν αυξήσεις τιμών πώλησης, όπως έγινε και με τους σύγχρονους γραφειακούς χώρους αλλά και με τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται σε δρόμους υψηλής εμπορικότητας. Στον αντίποδα, συνεχίστηκε επίσης η πολύ ήπια πτώση τιμών σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων, με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στα καταστήματα σε δευτερεύοντες οδικούς άξονες, τα γραφεία μέσης και μεγάλης παλαιότητας, τις κατοικίες μεγάλης επιφάνειας και τους αποθηκευτικούς χώρους μεγάλης παλαιότητας.

Αντίστοιχα, στα ενοίκια η αγορά είναι πλέον δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη περιλαμβάνονται τα πολύ ποιοτικά γραφεία, τα καταστήματα σε πολύ κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και τα διαμερίσματα και οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό για βραχυχρόνια μίσθωση ή για αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή