Greek statistics με εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Greek statistics με εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεθόδους τεχνητής απόκρυψης του πραγματικού αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης φέρεται να χρησιμοποίησαν ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας κατά την περίοδο που το θέμα αποτελούσε ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος που βρισκόταν η χώρα μας. Οταν τα προηγούμενα χρόνια οι εκπρόσωποι των πιστωτών ασκούσαν πιέσεις στο υπουργείο Εργασίας να πετύχει την επιτάχυνση στην έκδοση συντάξεων προκειμένου να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Ταμείου προς τους ασφαλισμένους, και μάλιστα χρηματοδοτώντας τα, στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με καταγγελίες, προχώρησαν στη μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού αιτήσεων σε αρχεία που δεν φαίνονταν από το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των αιτήσεων αυτών αφορούσε υποθέσεις που κρίθηκε ότι δεν συνιστούσαν συνταξιοδοτικό αίτημα, αλλά και αιτήσεις συνταξιοδότησης ελεύθερων επαγγελματιών με σημαντικά χρέη –άνω των 20.000 ευρώ–, καθώς και διεθνείς αιτήσεις συνταξιοδότησης όπως και αιτήσεις μισθωτών, με σημαντικές ελλείψεις απαιτούμενων εγγράφων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εμφανίζονταν προς τους εκπροσώπους των δανειστών ως εκκρεμείς. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης βέβαια, αλλά και συνδικαλιστές του Ταμείου μιλώντας στην «Κ» εκτιμούν ότι η αρχειοθέτηση αυτή δεν είχε συνέπειες στους ασφαλισμένους, καθώς οι αιτήσεις τους «αναβιώνουν» όταν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατατεθούν, ή όταν τα χρέη πληρωθούν. Κάποια από αυτά τα χρέη μάλιστα αναμένεται να ρυθμιστούν με την πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, ώστε οι αιτήσεις να προχωρήσουν.

Το θέμα αποκάλυψε ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, προχωρώντας σε βαρύτατες καταγγελίες για αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου του ΕΦΚΑ και διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης από το σύστημα. Με επείγουσα ερώτησή του προς το υπουργείο Εργασίας ζητεί απαντήσεις αφενός για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που τέθηκαν τελικά στο αρχείο, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο επίσημος αριθμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ, αφετέρου για το αν υπήρξαν παρεμβάσεις και από ποιους στον ηλεκτρονικό κωδικό των αρμόδιων υπαλλήλων προκειμένου να τεθούν οι αιτήσεις αυτές στο αρχείο. Απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Βρούτση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έκανε λόγο για ψέματα που υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. και πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την περίοδο 2017-2018 έγινε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, του συστήματος δηλαδή που περνούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, και κάποιοι αφαίρεσαν αυθαίρετα κάποιες από αυτές.

Ο πρώην υπουργός εκτιμά μάλιστα ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ ήταν να παρουσιάσουν μικρότερο αριθμό εκκρεμών συντάξεων στην τρόικα. Παράλληλα, αφήνεται να εννοηθεί ότι η όποια μεθόδευση είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του πλεονάσματος στο Ταμείο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επείγουσα ερώτησή του προς το υπουργείο Εργασίας υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες αποκρύπτεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες αναιτιολόγητα μπαίνουν στο αρχείο έπειτα από παρέμβαση στο πληροφοριακό σύστημα του πρωτοκόλλου.

Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει το θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό και αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως απαιτείται παρέμβαση της δικαιοσύνης, προκειμένου να εξακριβωθεί μέσω του ηλεκτρονικού αποτυπώματος ο αριθμός και η ταυτότητα των ατόμων που προέβησαν σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια.

Τι απαντά το υπουργείο

Με γραπτή δήλωσή του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος χαρακτηρίζει ψέματα τα περί αλλοίωσης του πρωτοκόλλου. «Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων. Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Τεχνικά δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο», δηλώνει. Υποστηρίζει ότι «οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είτε διεκπεραιώνονται με την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων είτε απορρίπτονται επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις», για να προσθέσει και μια τρίτη κατηγορία, αυτή των αιτήσεων που «η επεξεργασία τους βρίσκεται σε αναστολή επειδή λείπουν αναγκαία δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία και ζητούνται από τους ασφαλισμένους». Για κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, ο ασφαλισμένος ενημερώνεται, ενώ παράλληλα «έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της αίτησής του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή