«Κλειδί» για ισχυρή ανάπτυξη η αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων

«Κλειδί» για ισχυρή ανάπτυξη η αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών της τάξεως του 6%-7% και των επενδύσεων της τάξεως του 8%-9% απαιτούνται την επόμενη δεκαετία προκειμένου να έχουμε ανάπτυξη 2,5%-3%. Αυτό επισήμανε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με τίτλο «Πορεία προς το μέλλον: ανάπτυξη με επίκεντρο τις εξαγωγές», ο Ανδρέας Χασάπης, γενικός διευθυντής, επικεφαλής Commercial Banking της Eurobank. Πρόκειται για δύσκολο και απαιτητικό στόχο για την ελληνική οικονομία, όπως τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα απαιτήσει τόλμη και συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Το 2008 η εξωστρέφεια ήταν σχεδόν άγνωστη λέξη. Προέκυψε ως ανάγκη. Εντεκα χρόνια μετά, η απόφαση να επενδύσουμε στρατηγικά στην εξωστρέφεια στέφθηκε με επιτυχία», υπογράμμισε ο κ. Χασάπης. Ο ίδιος τόνισε επίσης την ανάγκη για τη σωστή τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς βελτιώνουν τους όρους χρηματοδότησης από επενδυτές και δανειοδότησης από τις τράπεζες. «Ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων και των τραπεζών αλλάζει. Και όσο συντομότερα προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας», κατέληξε.

Ανεξαρτήτως, πάντως, του τι θα πράξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και το Δημόσιο, καθοριστικό ρόλο για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών και της εθνικής οικονομίας γενικότερα θα έχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις. «Η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών θα συνεχισθεί και το 2019, εκτός εάν υπάρξουν γεωπολιτικές εξελίξεις», εκτίμησε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αρθούν τα αντικίνητρα.

«Η γεωστρατηγική θέση της χώρας αποτελεί σαφώς ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα, συγχρόνως όμως και πρόβλημα, όπως η ιστορία μάς έχει αποδείξει. Η μοίρα του τόπου σφραγίστηκε κυρίως από τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή», υποστήριξε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επίλυση του χρόνιου προβλήματος με τη γείτονά μας ήταν μια επιλογή δύσκολη και αντιλαμβανόμαστε ότι έχει συνέπειες». Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχει ακόμη σημαντική έλλειψη υποδομών για τη στήριξη των εξαγωγών και κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων.

Αλλωστε, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, για την ολοκλήρωση του προγράμματος απλοποίησης των προτελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές απαιτούνται ακόμη τρία χρόνια.

Πρόκειται για την πολυδιαφημισμένη εδώ και χρόνια Ενιαία Θυρίδα Εξωτερικού Εμπορίου (γνωστή και με τον αγγλικό όρο single window), σύστημα που θα διασυνδεθεί με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Τελωνείων (ICISnet) και τα πληροφοριακά συστήματα άλλων δημόσιων φορέων και οργανισμών που εμπλέκονται με το διασυνοριακό εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή