Συνάντηση με τον πρωτοπόρο των μικροπιστώσεων

Συνάντηση με τον πρωτοπόρο των μικροπιστώσεων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον καθηγητή Μοχάμεντ Γιουνούς, βραβευμένο με Νομπέλ Ειρήνης το 2006 ως πρωτοπόρο στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσα από τον θεσμό των μικροπιστώσεων, είχε η διοίκηση της Eurobank.

«Είναι ξεχωριστή τιμή να υποδεχόμαστε μια κορυφαία διεθνή προσωπικότητα, έναν διανοούμενο τραπεζίτη, πρωτοπόρο της κοινωνικής οικονομίας», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας. «Ο καθηγητής Γιουνούς έδειξε ότι ακόμη και μια μικρή χρηματοδοτική στήριξη, σωστά στοχευμένη, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ανθρώπων, κοινοτήτων και κοινωνιών. Αποτελεί δέσμευσή μας η προώθηση της ιδέας των μικροπιστώσεων ως μιας από τις κεντρικές δράσεις κοινωνικής ευθύνης της Eurobank».

Ο κ. M. Γιουνούς δήλωσε: «Η χρηματοδότηση είναι όπως το οξυγόνο. Χωρίς αυτήν κανείς δεν μπορεί να αναπνεύσει στον κόσμο της οικονομίας. Η παροχή πιστώσεων σε εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στην τραπεζική πίστη δημιουργεί ευκαιρίες για να γίνουν οικονομικά ενεργοί και παραγωγικοί. Η εμπειρία σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι οι μικροδανειολήπτες, κυρίως γυναίκες, έχουν τις ίδιες προοπτικές επιτυχίας με κάθε άλλο επιχειρηματία. Τα επιτεύγματα του μικροδανεισμού είναι πολλά, ωστόσο πρέπει να εστιάσουμε όχι στο πόσους φτωχούς ανθρώπους καταφέραμε να προσεγγίσουμε αλλά προπάντων σε εκείνους που δεν έχουμε ακόμη απευθυνθεί. Ο αριθμός παραμένει συγκλονιστικά μεγάλος».

Ο κ. Γιουνούς, γνωστός ως «ο τραπεζίτης των φτωχότερων από τους φτωχούς», ίδρυσε την Grameen Bank στο Μπανγκλαντές το 1983 και ανέδειξε τον θεσμό της μικροπίστωσης ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, μέσω μικρών δανείων με ευνοϊκούς όρους για κατηγορίες επαγγελματιών και πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Το πολυετές έργο του και η τάση που δημιούργησε ιδρύοντας την Grameen Bank και ενεργοποιώντας μια παγκόσμια πρακτική, που εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 100 χώρες, αναγνωρίστηκε με διεθνείς διακρίσεις, με κορυφαία το Νομπέλ Ειρήνης το 2006.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, η Εurobank έχει εντάξει τον θεσμό της μικροπίστωσης (micro-financing), συμβάλλοντας στη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών για πολλούς αυτοαπασχολουμένους αλλά και πολλές μικρές επιχειρήσεις, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, για την ελληνική οικονομία, με ζητούμενο την ανάγκη για νέες θέσεις απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή