Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση του περίπου ενός δισ. ευρώ. Σημαντικό επίσης βήμα ήταν ότι χθες συνεδρίασε και το Euroworking Group, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν εκφράστηκαν σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων και έτσι οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στο Βουκουρέστι.

Παρά τη γενικά θετική αξιολόγηση, η Επιτροπή συνεχίζει να εκφράζει κάποιες ανησυχίες για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης εδώ και τέσσερις μήνες. «Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πειθαρχία στις αποπληρωμές παραμένουν», λέει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζει η Επιτροπή στον νέο νόμο είναι ότι θα εφαρμόζεται και στα επιχειρηματικά δάνεια, κάτι που τονίζει από την αρχή των διαπραγματεύσεων ότι είναι πρόβλημα και οι ελληνικές αρχές δεν άλλαξαν. Αυτό, λέει η έκθεση, «προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στις ελληνικές αρχές».

Η Επιτροπή επίσης επισημαίνει ότι αν το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν λειτουργήσει σωστά υπάρχει κίνδυνος στο μέλλον να έχουν περιορισμένη ρευστότητα οι μικρές επιχειρήσεις. Οπως αναφέρει η έκθεση, υπάρχει κίνδυνος «οι τράπεζες να είναι λιγότερο πρόθυμες να χορηγούν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, σε περιπτώσεις όπου η πρώτη κατοικία χρησιμοποιείται ως ασφάλεια». Συγχρόνως οι θεσμοί εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τη χορήγηση του ορίου για πολλούς πιστωτές και ζήτησαν πρόσθετες πληροφορίες από τις αρχές σχετικά με την κάλυψη και τον αντίκτυπο.

Στα υπόλοιπα θέματα η Επιτροπή τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Συγχρόνως στο άλλο θέμα που υπήρχε κώλυμα, αυτό της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας, γίνεται σαφές ότι «θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν κωλύματα στη συναλλαγή στο μέλλον, ώστε να αποφευχθεί η σπίλωση της γενικά θετικής εικόνας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων». Η ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση παραμένει ένα σημείο για το οποίο εκφράζουν ανησυχίες οι θεσμοί ειδικά «για τις προοπτικές απασχόλησης (ιδίως για τους νέους και τους ηλικιωμένους ανειδίκευτους εργαζομένους) και για την ανταγωνιστικότητα μεσοπρόθεσμα», ενώ κριτική ασκείται και για την ολιγωρία της κυβέρνησης στη στελέχωση του Δημοσίου.

Οσον αφορά τις προσλήψεις η Επιτροπή τονίζει ότι αν και ο αριθμός των προσλήψεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 είναι σωστός, το 2018 υπερέβαιναν το όριο, επομένως πρέπει να γίνει μείωση των προσλήψεων τη φετινή χρονιά, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για το μισθολογικό κόστος.

Και παρόλο που η έκθεση δεν είναι απόλυτα θετική, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ε.Ε., με την επικείμενη έξοδο της Μ. Βρετανίας αλλά και τις ευρωεκλογές του Μαΐου λειτουργούν θετικά για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι ότι δεν θέλουν να έχουν άλλο έναν ανοικτό μέτωπο τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω ανησυχίες στις αγορές αλλά και να λειτουργήσει υπέρ των ευρωσκεπτικιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή