FT: Το ένα δισ. «δελεάζει» τον Τσίπρα για δώρα ενόψει εκλογών

FT: Το ένα δισ. «δελεάζει» τον Τσίπρα για δώρα ενόψει εκλογών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς οι Βρυξέλλες θα καταφέρουν να διατηρήσουν την Ελλάδα «στην τάξη» χωρίς το «λουρί» των προγραμμάτων διάσωσης; Αυτό διερωτάται η εφημερίδα Financial Times, αναφέροντας ότι μετά από χρόνια σκληρής λιτότητας, η κυβέρνηση Τσίπρα «φλερτάρει» με προεκλογικές παροχές, προκαλώντας σημαντική ανησυχία στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

«Το αποπνικτικό πρόβλημα χρέους της Ελλάδας σημαίνει ότι η Αθήνα θα καλείται να αποπληρώνει τους Ευρωπαίους δανειστές για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Οι πρωτεύουσες της Ευρωζώνης θα απαιτούν δημοσιονομική πειθαρχία από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, περίπου μέχρι το 2060. Ωστόσο, χωρίς την πίεση των αγορών και την αυστηρότητα των προγραμμάτων διάσωσης, πώς θα κατορθώσουν να πείσουν τους Ελληνες να “παίξουν μπάλα”;», τονίζουν οι FT. Αναφέρουν δε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν ήδη να αντιμετωπίσουν, με το θέμα της πρώτης κατοικίας, το πρώτο πραγματικό μεταμνημονιακό «στοίχημα» στις σχέσεις των δύο πλευρών.

«Η Αθήνα πρόκειται να λάβει σχεδόν ένα δισ. από κέρδη της ΕΚΤ που οφείλονται στη χώρα, ως αντάλλαγμα για μια σειρά συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Χρήματα τα οποία προορίζονται για αποπλήρωμη των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, αλλά και για το δημόσιο χρέος. Ωστόσο, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απελευθερωμένη από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και ενόψει εκλογών, έχει άλλες ιδέες και αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, είναι δυσαρεστημένες με τη γενναιοδωρία της Αθήνας στο νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία. Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν οδηγήσει σε τρίμηνη καθυστέρηση της εκταμίευσης του ενός δισ.», τονίζεται ακόμη από τους Financial Times, που προσθέτουν στο «κάδρο» και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

«Για τον Αλέξη Τσίπρα, τα προεκλογικά δώρα αποτελούν πειρασμό. Το κόμμα του βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις. Τα μέτρα λιτότητας λήγουν στο τέλος του έτους, παρέχοντάς του ένα προεκλογικό όπλο, σε μια εποχή που οι Ελληνες ψηφοφόροι είναι απηυδισμένοι από τη συνεχή λιτότητα. Παράλληλα, το ένα δισ., αν και σημαντικό βοήθημα, δεν αποτελεί άμεση ανάγκη για την Ελλάδα, μιας και η ρευστότητα στη χώρα βελτιώνεται σταθερά», επισημαίνεται ακόμη από τους FT, εννοώντας ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν πως το συγκεκριμένο ποσό ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για παροχές, ενόψει εκλογών. Την ίδια ώρα, στο άρθρο σημειώνεται και ο προβληματισμός των Ευρωπαίων για τη στάση των μελλοντικών ελληνικών κυβερνήσεων.

«Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ελπίζουν να διευθετήσουν τις διαφορές με την Ελλάδα και να δώσουν στην Αθήνα το πράσινο φως για την εκταμίευση του ενός δισ. στο αυριανό Eurogroup του Βουκουρεστίου. Ωστόσο, για τις Βρυξέλλες και τα κράτη της νομισματικής ένωσης αυτή η πρώτη μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση ίσως αποτελεί έναν προάγγελο για τις μεγαλύτερες δυσκολίες που θα ακολουθήσουν. Γιατί ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας χάσει τις εκλογές, όπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, ο διάδοχός του θα είναι ακόμη πιο απελευθερωμένος από δεσμεύσεις σε πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις. Και όπως φάνηκε και στην περίπτωση του Brexit, η πολιτική έχει την τάση να περιπλέκει ακόμη και τα πιο καλά προετοιμασμένα σχέδια», καταλήγει το άρθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή