Ρέγκλινγκ: Θετικός ο ESM σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ρέγκλινγκ: Θετικός ο ESM σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικός στο ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής, από την Αθήνα, των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Βουκουρέστι, όπου δόθηκε και το «πράσινο φως» προς την Ελλάδα για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως από πλευράς ESM «θα υποστήριζε» την πρόωρη αποπληρωμή, ενώ τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Εξάλλου, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού της στις αγορές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, επανέλαβε ότι το ακριβές ποσό της εκταμίευσης ανέρχεται στα 973 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644 εκατ. αφορούν την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Υπενθύμισε επίσης ότι δεν πρόκειται για νέο δάνειο αλλά για «μεταφορά» κεφαλαίων, χωρίς προϋποθέσεις που συνδέονται μόνο με τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και που θα τη βοηθήσουν να αποπληρώσει τα δάνειά της. Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως η εκταμίευση θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης και «όχι αργότερα από τις αρχές Μαΐου».

Σε χαμηλό 13 ετών το 10ετές ομόλογο

Σε δημοσίευμα του Bloomberg τονίζεται ότι η θετική απόφαση του Eurogroup εκτίναξε τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό των τελευταίων ετών από το 2006. 

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλό ετών αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ζήτηση. Η εκταμίευση της δόσης μπορεί να τονώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, καθώς η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη κερδίζει έδαφος, σημειώνεται. 

Η είδηση της εκταμίευσης της δόσης οδήγησε σε άνοδο και τις μετοχές με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο 0,8%, υψηλό τελευταίων μηνών(από τον περασμένο Αύγουστο)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή