Μ. Σεντένο: Παράθυρο επανεξέτασης της μείωσης του αφορολόγητου ορίου

Μ. Σεντένο: Παράθυρο επανεξέτασης της μείωσης του αφορολόγητου ορίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώριο επανεξέτασης του μέτρου μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2020, εφόσον προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ λιγότερο «ευέλικτος» εμφανίστηκε στο θέμα της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται για την κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών, ο Πορτογάλος σοσιαλιστής πολιτικός ήταν πολύ προσεκτικός, στη συνέντευξή του στο Open και στο «Εθνος», χθες, αποφεύγοντας κάθε αιχμή.

Για το αφορολόγητο, παρότι το ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρει ότι η κυβέρνηση επανέλαβε τη σχετική δέσμευσή της, ο κ. Σεντένο είπε: «Το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, με τους στόχους που η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει».

Πρόσθεσε δε ότι «όσο η ισορροπία επιτυγχάνεται, νομίζω ότι όλοι γύρω από το τραπέζι μπορούν να συμβιβαστούν με την εφαρμογή και το περιθώριο για αποφάσεις». Πάντως, από την άλλη πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να αποδείξει η Ελλάδα ότι όλα τα μέτρα που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος είναι ανθεκτικά στον οικονομικό και στον πολιτικό κύκλο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Πιο σαφής ήταν ο κ. Σεντένο στην απάντησή του για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είπε ότι «υπάρχουν δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν απ’ όλους που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι», ότι πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε αυτές τις δεσμεύσεις γιατί η αξιοπιστία φέρνει επενδύσεις, επικαλέστηκε πάλι το παράδειγμα της Πορτογαλίας και κατέληξε: «Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να αλλάξει αυτό στο κοντινό μέλλον».

Κανένα σχόλιο για τις συνέπειες των εκλογών στις μεταρρυθμίσεις δεν θέλησε, εξάλλου, να κάνει ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι δεν θέλει να «σπεκουλάρει» στις εκλογικές διαδικασίες στις χώρες. Ακόμη παρατήρησε ότι «η Ελλάδα αναπτύσσεται, τα δημόσια οικονομικά είναι σταθερά» και εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική πτώση στην Ευρωζώνη με καλό τρόπο. Αλλωστε, πρόσθεσε, «δεν είμαστε σε κρίση».

Εξάλλου, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο λόγος για τον οποίο καθυστέρησε η συμφωνία επί του ν. Κατσέλη ήταν πως «ανησυχούσαμε για τα κίνητρα που ο νόμος θα μπορούσε να δώσει», προφανώς στους κακοπληρωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή