Πρόστιμα έως 500.000 ευρώ στους παραβάτες του συστήματος εισροών – εκροών καυσίμων

Πρόστιμα έως 500.000 ευρώ στους παραβάτες του συστήματος εισροών – εκροών καυσίμων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και τις 500.000 ευρώ για όσους δεν εγκαταστήσουν ή αλλοιώσουν το σύστημα εισροών – εκροών καυσίμων, ανάκληση αδειών λειτουργίας, ποινές φυλάκισης και νέες εντάξεις υπόχρεων στο σύστημα εισροών – εκροών καυσίμων προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Αν και οι περισσότερες διατάξεις παραπέμπουν για ακόμη μία φορά σε υπουργικές αποφάσεις, όπως και στο παρελθόν, ίσως αυτή τη φορά τα συναρμόδια υπουργεία προχωρήσουν ταχύτερα στην έκδοσή τους με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, που υπολογίζεται από 250 εκατ. έως 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το σύστημα υπολειτουργεί, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει και το απαραίτητο προσωπικό για την αξιοποίηση των πληροφοριών. Οπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου, το σύστημα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών – εκροών πρέπει να τοποθετηθεί:

• Στις εγκαταστάσεις κατόχων άδειας λιανικής εμπορίας – πωλητή πετρελαίου θέρμανσης.

• Στις ελεύθερες εγκαταστάσεις υγρών βιοκαυσίμων.

• Στις εγκαταστάσεις πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας ιδιωτικής χρήσης για την εξυπηρέτηση οχημάτων και μηχανημάτων έργου.

• Στις εγκαταστάσεις πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας ιδιωτικής χρήσης εντός εμπορευματικών σταθμών.

• Στις εγκαταστάσεις πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας ιδιωτικής χρήσης εντός σταθμών υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) ή και εντός σταθμών φορτοεκφόρτωσης φορτηγών.

• Στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων που εξυπηρετούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς των εταιρειών ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.

• Στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων που εξυπηρετούν σιδηροδρομικές γραμμές.

• Στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

• Σε πλωτά εφοδιαστικά μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.

• Στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των αεροδρομίων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, αν και ο νόμος ορίζει ότι αυτά μπορούν φθάνουν ακόμη και τις 500.000 ευρώ, επισημαίνεται στο σχέδιο νόμου ότι για τα πρόστιμα πάνω από 50.000 ευρώ απαιτείται έκδοση υπουργικής απόφασης. Τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

• Σε περίπτωση μη εγκατάστασης του συστήματος εισροών – εκροών, επιβάλλεται πρόστιμο από 50.000 έως 500.000 ευρώ ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης.

• Σε περίπτωση μη πλήρωσης των όρων, προϋποθέσεων και προδιαγραφών της εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος και των φορολογικών μηχανισμών, πρόστιμο από 1.000 έως 260.000 ευρώ.

• Εφόσον το πρόστιμο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του ποσού των 50.000 ευρώ, επιβάλλεται σωρευτικά ανάλογα με το ύψος αυτού και προσωρινή σφράγιση της εγκατάστασης ή προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας ή προσωρινή παύση λειτουργίας της από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

• Η άδεια λειτουργία τη εγκατάστασης ή οριστική παύσης της επιβάλλεται αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση δεν έχει συμμορφωθεί, όταν τα πρόστιμα υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή