ΤτΕ: Aυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

ΤτΕ: Aυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, γενικότερα η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκε σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2018, γεγονός που δεν είχε προβλεφθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια οφείλεται στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, δεδομένου και του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από κατοίκους εξωτερικού, ενώ η αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Παράλληλα, η συνολική ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κυρίως όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις. Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της ζήτησης ήταν η αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης των ΜΧΕ για πάγιες επενδύσεις καθώς και για να χρηματοδότηση/αναδιάρθρωση χρέους. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, με εξαίρεση τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Όσον αφορά στα κριτήρια και τούς όρους χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά, από την έρευνα προκύπτει ότι παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2018 εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή