Στο τραπέζι η προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ

Στο τραπέζι η προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση για την προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ, ένα από τα προεκλογικά «χαρτιά» στα οποία ποντάρει η κυβέρνηση, αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή , στο πλαίσιο συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του ευρωπαϊκού του τμήματος Πόουλ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον.

Ηδη η προεξόφληση έχει δρομολογηθεί και σύντομα αναμένεται να γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις, ανέφερε χθες στην «Κ» αρμόδια πηγή.

Στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, θα βρίσκεται εξάλλου και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ESM πρέπει να συναινέσει στην απόφαση, καθώς είναι και ο ίδιος επίσημος πιστωτής, όπως το Ταμείο και –σύμφωνα με τους κανόνες– κανονικά θα έπρεπε η Ελλάδα να προεξοφλήσει και αυτόν με αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού δανείου του. Εφόσον αυτό δεν γίνεται, όπως στην προκειμένη περίπτωση, ο ESM πρέπει να εγκρίνει απαλλαγή (waiver) της Ελλάδας από τη σχετική υποχρέωση. Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα στον ESM, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα.

Ηδη, πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ περιέγραψε, μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, το πλαίσιο της προεξόφλησης και το επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Θα αφορά ένα μέρος του υπολοίπου του δανείου του, περίπου ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που επιβαρύνεται με επιτόκιο πάνω από 5%. Κατά τις πληροφορίες, πρόκειται για τα δάνεια που λήγουν το 2019 και 2020 (υπολειπόμενο ποσό 3,6 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 5,13%). Συνολικά, το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ έως το 2024 είναι 9,5 δισ. ευρώ.

Οπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, από τη στιγμή που η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές με 3,4% (σ.σ. πρόκειται για το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου) και τα δάνεια του ESM έχουν επιτόκιο 1,5%, μια τέτοια προεξόφληση βοηθάει στην αναδιάρθρωση του χρέους και αφήνει περιθώρια για μείωση των φόρων. Μάλιστα, σχολίασε στο σημείο αυτό, αναφερόμενος στη Ν.Δ., ότι «τους αφήνουμε και αναδιαρθρωμένο χρέος».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το όφελος από την προεξόφληση είναι της τάξης των 130 εκατ. ευρώ, εφόσον η σύγκριση γίνει με το επιτόκιο δανεισμού από την αγορά.

Το επιχείρημα της αναδιάρθρωσης του χρέους ήταν αυτό που εξασφάλισε τη συναίνεση του ESM στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ως μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, ο ESM θέλει να βελτιωθεί το προφίλ του χρέους της, καθώς έτσι εξασφαλίζεται και η δική του εξόφληση.

Η στάση της Γερμανίας

Ωστόσο, ο ESM δεν ήταν διατεθειμένος να δεχθεί εξόφληση μεγαλύτερου ποσού, όπως θα προτιμούσε η κυβέρνηση, καθώς η Γερμανία, που είναι βασικός συντελεστής των αποφάσεών του, ήθελε να διασφαλίσει ότι το ΔΝΤ θα εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την Ελλάδα. Δεδομένου ότι οι κανόνες του Ταμείου προβλέπουν πως η στενή «μεταπρογραμματική παρακολούθηση» από αυτό συνεχίζεται έως ότου το υπόλοιπο του δανείου ενός κράτους-μέλους πέσει κάτω από το διπλάσιο της ποσόστωσής του, η οφειλή της Ελλάδας έπρεπε να διατηρηθεί πάνω από 5 δισ. ευρώ για να ικανοποιηθεί η Γερμανία. Με την προεξόφληση που αποφασίστηκε θα υπολείπονται 6 δισ. ευρώ και θα συνεχιστεί η «μεταπρογραμματική παρακολούθηση». Επομένως, το ΔΝΤ δεν «φεύγει» από την Ελλάδα με τη συγκεκριμένη προεξόφληση περισσότερο απ’ όσο έχει ήδη φύγει.

Aπό την πλευρά του, το ΔΝΤ δεν έχει αντίρρηση στην προε-ξόφληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή