Εκτακτα μέτρα ζητεί ο ΕΦΚΑ για να εκδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις

Εκτακτα μέτρα ζητεί ο ΕΦΚΑ για να εκδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μιαν έμμεση παραδοχή ότι το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ, αλλά και αυτών που περνούν σε αυτόν από το ΕΤΕΑΕΠ, είναι τέτοιο που δεν του επιτρέπει να το διεκπεραιώσει χωρίς έκτακτα μέτρα, προχωρεί η διοίκηση του υπερταμείου.

Για τον λόγο αυτό, στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ αναμένεται να συζητηθεί, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, πρόταση για την παράταση λειτουργίας των ειδικών κλιμακίων έκδοσης συντάξεων εκτός του νόμιμου ωραρίου, και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.

Πρόκειται για τα ειδικά κλιμάκια που είχαν συγκροτηθεί να δουλεύουν ακόμη και Σαββατοκύριακα το καλοκαίρι του 2017, όταν η ελληνική κυβέρνηση πιεζόταν για να πετύχει τους στόχους της αξιολόγησης από τους δανειστές.

Η λειτουργία τους παρατάθηκε και εντός του 2018 και πλέον η διοίκηση του Ταμείου ζητεί εκ νέου την ενεργοποίησή τους ώστε να εκδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις.

Η εισήγηση έρχεται ενώ δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από τις καταγγελίες για τον πραγματικό αριθμό των εκκρεμών συντάξεων και το κατά πόσον το υπουργείο Εργασίας κρύβει ή… εξαφανίζει τα στοιχεία. Αποδεικνύει, δε, σύμφωνα με συνδικαλιστές, ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων είναι τεράστιο, με βασικά θύματα τους ίδιους τους εν αναμονή συνταξιούχους.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, ενώ στην εισήγηση ο ΕΦΚΑ επαναλαμβάνει ότι «εξακολουθούν να υφίστανται περίπου 40.000 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης από τον ΕΦΚΑ», οι οποίες αναφέρει πως θα πρέπει να διεκπεραιωθούν το ταχύτερο δυνατό, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με νεότερο έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», το σύνολο των εκκρεμοτήτων του ΕΦΚΑ στις 31/2/2019 ήταν 97.337. Εξ αυτών, προσωρινές συντάξεις έχουν λάβει μόλις οι 9.530 αιτούντες σύνταξη, ενώ οι 74.504 αφορούν ληξιπρόθεσμες αιτήσεις.

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι τουλάχιστον 96.042 αιτήσεις συνταξιοδότησης, που έως τις 31/12/2018 εκκρεμούσαν στο ΕΤΕΑΕΠ.

Το πρόβλημα

Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ στην εισήγηση που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, παραδέχεται ότι ελλείψει μηχανογραφικής εφαρμογής ως προς τον υπολογισμό του ποσού της επικουρικής σύνταξης που ισχύει για αιτήσεις από 1/1/2015, δεν ήταν εφικτό να διεκπεραιωθούν. Και αποκαλύπτει ότι οι αιτήσεις αυτές, σύμφωνα με το προς υπογραφή μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να διεκπεραιωθούν από τις δομές του ΕΦΚΑ εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, φορτώνοντας στην πράξη, με περισσότερη δουλειά, τους εργαζομένους στον ΕΦΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή