Θετικό το ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου

Θετικό το ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συμφωνία για την πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ, που θα επιτρέπει σε όλες τις πλευρές να δηλώσουν «νίκη», συζήτησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον, κατά τις συναντήσεις του με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν, του Ευρωπαϊκού του Τμήματος.

«Θα καλωσόριζα» την πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου είπε ο κ. Τόμσεν, νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνοντας ότι η στάση του Ταμείου είναι θετική. Αλλωστε, πρόσθεσε ότι η βοήθεια του Ταμείου προορίζεται να είναι προσωρινή. Το θέμα, όμως, δεν είναι το Ταμείο, αλλά οι Ευρωπαίοι δανειστές και ιδίως η Γερμανία, η οποία θέλει να διασφαλίσει ότι το ΔΝΤ θα εξακολουθεί να εποπτεύει στενά την Ελλάδα.

Κάτι που μεταφράζεται σε προεξόφληση μικρού μόνο μέρους του δανείου, ώστε να διατηρηθεί η «μεταπρογραμματική παρακολούθηση», με βάση τους κανόνες του.

Οι πληροφορίες από κύκλους της αγοράς ομολόγων αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις έχουν ήδη προχωρήσει και η συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές θα μπορούσε να κλείσει σε επίπεδο προεξόφλησης 3,7 δισ. ευρώ, τα δάνεια που λήγουν το 2019 και 2020 και είναι το «ακριβό» κομμάτι του δανείου (επιτόκιο 5,13%), συνολικού υπολοίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Με την προεξόφληση ενός τέτοιου ποσού μπορούν να καθησυχαστούν οι φόβοι κυρίως της Γερμανίας, αφού η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει ανεξόφλητο ποσό 6 δισ. ευρώ, διπλάσιο από την ποσόστωσή της στο Ταμείο, κάτι που επιβάλλει τη διαδικασία του «μεταπρογραμματικού ελέγχου».

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι δανειστές μπορούν να συμφωνήσουν ότι στην προκειμένη περίπτωση το κόστος του δανείου είναι τόσο μεγάλο, ώστε έχει πραγματικά οικονομική λογική η εξόφλησή του για λόγους αναδιάρθρωσης του χρέους. Το είπε, άλλωστε, ήδη ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα προτιμούσε να εξοφλήσει ένα μεγαλύτερο μέρος του δανείου, σύμφωνα με πληροφορίες 7 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει την απεξάρτηση της χώρας από τον στενό έλεγχο του Ταμείου. Ακόμη και με μικρότερο ποσό, πάντως, είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει πολιτικά την προεξόφληση.

Σημειώνεται ότι από τα 15,7 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» ρευστότητας που σχηματίσθηκε με δάνεια του ESM, υπάρχει άτυπη συμφωνία να διατεθούν από 2 δισ. ευρώ φέτος, το 2020 και το 2021 και στη συνέχεια να επανεξετασθεί η διάθεσή τους.

Μια έξοδος στις αγορές, λίγο πριν ή λίγο μετά τις ευρωεκλογές, είναι επίσης ένα βήμα που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Τόμσεν τάχθηκε επίσης χθες για άλλη μια φορά υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, εξηγώντας ότι –όπως και η μείωση των συντάξεων, που τελικά δεν έγινε– είναι απαραίτητη όχι για τους δημοσιονομικούς στόχους, τους οποίους η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να επιτύχει, αλλά για να απελευθερωθούν πόροι που θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Συγκεκριμένα, μίλησε για την ανάγκη φορολογικών ελαφρύνσεων και αύξησης των δαπανών για την αποκατάσταση υποδομών και τη βελτίωση υπηρεσιών που επλήγησαν κατά την κρίση. Η Ελλάδα, είπε, είχε πολύ καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα, αλλά οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ήταν ενίοτε μη φιλικές προς την ανάπτυξη, γι’ αυτό και χρειάζονται τα μέτρα για την τόνωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή