Στα 3 ευρώ θα φθάσει το σουβλάκι λόγω αύξησης της τιμής του χοιρινού

Στα 3 ευρώ θα φθάσει το σουβλάκι λόγω αύξησης της τιμής του χοιρινού

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυξήσεις 10% έως 15% στο πλέον δημοφιλές φαγητό των Ελλήνων, αλλά και για πολλούς ξένους τουρίστες, το σουβλάκι, προειδοποιούν οι ψητοπώλες. Αιτία της αύξησης αυτής, που αναμένεται να οδηγήσει τη μέση τιμή στο τυλιχτό σουβλάκι στα 3 ευρώ ανά τεμάχιο, θεωρούνται οι πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στην κύρια πρώτη ύλη, δηλαδή το χοιρινό κρέας, ανατιμήσεις που δηλώνουν πλέον ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου ούτε οι βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος ούτε τα ψητοπωλεία.

Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή ή ακόμη και σύσταση από το υπό ίδρυση Σωματείο Ψητοπωλών προς τα μέλη του για οριζόντιες αυξήσεις στις τιμές λιανικής, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση του δικαίου περί ανταγωνισμού.

Το θέμα πάντως προκάλεσε την παρέμβαση τόσο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) όσο και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒΕΚ, από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει διεθνώς αυξηθεί η τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος κατά 30%-32%. «Στατιστικά ανά διετία παρατηρείται η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών αιτίων οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Το φαινόμενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόμενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισμένες μεγάλες χώρες και γενικώς στην εκτροπή από τη φυσιολογική και προγραμματισμένη εξέλιξη της αγοράς. Συνήθως οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από τη βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής. Οταν όμως το διάστημα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή», αναφέρει ο ΣΕΒΕΚ.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους προκειμένου «να ξεκινήσει άμεσα ένας γόνιμος διάλογος για να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη αύξηση σε ένα προϊόν που απευθύνεται κυρίως σε λαϊκά στρώματα, αλλά έχει σχέση και με την παράδοσή μας». Αυτό που προτείνει, κυρίως, το ΕΕΑ είναι η μείωση των φορολογικών βαρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή