Οι επενδυτές θα ελέγχουν μόνοι τους τα σχέδια στον αναπτυξιακό νόμο

Οι επενδυτές θα ελέγχουν μόνοι τους τα σχέδια στον αναπτυξιακό νόμο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να διενεργείται με ευθύνη του ίδιου του επενδυτή ο ενδιάμεσος έλεγχος πιστοποίησης της υλοποίησης του 50% των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, τον 4399/2016, καθώς και αυτών που έχουν υπαχθεί στον αμέσως προηγούμενο, τον 3908/2011, δίνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η τροπολογία κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» και με αυτή επιδιώκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχων και συνεπώς η ταχύτερη καταβολή των ενισχύσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, η επιχείρηση που υλοποιεί την επένδυση θα μπορεί να βεβαιώνει η ίδια ότι έχει υλοποιηθεί το 50% του επενδυτικού σχεδίου.

Η βεβαίωση από τον ίδιο τον επενδυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχες βεβαιώσεις από ορκωτό ελεγκτή και, όπου απαιτείται, από πολιτικό μηχανικό, μηχανολόγο μηχανικό ή άλλης επαγγελματικής ειδικότητας φυσικό πρόσωπο. Ο επενδυτής θα καλείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων να συνυποβάλει με το αίτημα ελέγχου και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία, καθώς και τις προαναφερθείσες βεβαιώσεις. Κατόπιν ελέγχου της πληρότητας αυτών, η αρμόδια υπηρεσία θα εκδίδει απόφαση για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50%.

Σε μια προσπάθεια να περιορισθεί το ενδεχόμενο απάτης ή τουλάχιστον ανακριβών δηλώσεων, θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ διατηρείται η πρόβλεψη της διενέργειας του τελικού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι επενδυτές που θα αναλαμβάνουν να πιστοποιούν μόνοι τους ότι έχει υλοποιηθεί το 50% του επενδυτικού σχεδίου θα θεμελιώνουν το δικαίωμα παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδύσεών τους άμεσα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των βεβαιώσεων. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν το προβλεπόμενο παράβολο για τη διενέργεια ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Πάντως, οι λεπτομέρειες σχετικά με τα καθεστώτα και τα είδη των ενισχύσεων των αναπτυξιακών νόμων στα οποία θα παρέχεται η εν λόγω δυνατότητα, καθώς και οι ιδιότητες των επιστημόνων που θα μπορούν να δίνουν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση.

Με την ίδια τροπολογία καθίστανται υπόχρεοι οι αρμόδιοι ελεγκτές για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, όταν τα ίδια κεφάλαια αυτών πέσουν κάτω από το ήμισυ και το διοικητικό συμβούλιο δεν προβαίνει στη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή