Οι τράπεζες ενισχύονται αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, λέει η Citi

Οι τράπεζες ενισχύονται αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, λέει η Citi

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν, αναφέρει η Citigroup σε νέα της έκθεση και για αυτόν τον λόγο διατηρεί ουδέτερη σύσταση με υψηλό ρίσκο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οπως επισημαίνει, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ανέκαμψαν από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν το προηγούμενο έτος λόγω της στήριξης από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και την ανάκαμψη της αγοράς ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα, η περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας, τα σημάδια σταθεροποίησης στα καθαρά έσοδα από τόκους στο δ΄ τρίμηνο του 2018 και η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στον κλάδο. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τα «κλειδιά» για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών τραπεζών είναι τέσσερα:

α) Το μακροοικονομικό περιβάλλον.

β) Η πορεία της αγοράς ακινήτων.

γ) Οι λειτουργικές τάσεις.

δ) Η ποιότητα του ενεργητικού.

Πάντως, η Citi διατηρεί την επιφυλακτικότητά της σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς το ποσοστό των επιτοκιακών εσόδων στα επισφαλή δάνεια είναι υψηλό, στο 27% με 44%. Παράλληλα αναφέρει πως «βλέπει» κινδύνους εκτέλεσης στα σχέδια μείωσης των NPEs (υψηλότερους για Alpha και Πειραιώς), επισημαίνοντας πως ο νέος στόχος είναι η μείωση κατά 53,7 δισ. ευρώ το 2019-2021 με τους προβλεπόμενους δείκτες NPE να κυμαίνονται μεταξύ του 9% και του 23% το 2021. Επιπλέον, όπως τονίζει, αναλύοντας τους ρυθμούς ανάκτησης σε διάφορους τύπους NPEs των ελληνικών τραπεζών, το έλλειμμα των προβλέψεων διαμορφώνεται στα 12 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018.

Οπως τονίζει η Citigroup, η εφαρμογή συνολικών λύσεων για τη μείωση των NPEs θα είναι ένας θετικός καταλύτης για τον κλάδο και θα οδηγήσει σε βελτίωση των συστάσεών της. Αντίθετα, η επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, η εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία καθώς και νέες απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών θα μπορούσαν να κάνουν τη στάση της πιο αρνητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή