Αναιμική ανάπτυξη με πλεονάσματα άνω του 4%

Αναιμική ανάπτυξη με πλεονάσματα άνω του 4%

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη μικρότερη των προβλέψεων του προϋπολογισμού ΑΕΠ (2,3% έναντι 2,5%) για τα έτη 2019 και 2020 προβλέπει το «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2019», το οποίο απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Η έκθεση προβλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας (στο 16, 5% το 2020), ενώ με βάση τη διατήρηση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα άνω του 4% του ΑΕΠ έως και το 2022, εκτιμά ότι δημιουργείται επαρκής δημοσιονομικός χώρος για «αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής».

Τα βασικότερα σημεία του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων αναφέρουν:

Ανάπτυξη

«Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναμένονται ευνοϊκές, καθώς η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να διατηρήσει τη θετική της δυναμική και να ενισχυθεί περαιτέρω. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται στο 2,3% το 2019 και το 2020 λόγω σημαντικής αύξησης της εγχώριας ζήτησης, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις εμφανίζουν σταθερά σημάδια ανάκαμψης, και περαιτέρω αύξησης του μεριδίου των εξαγωγών στο διεθνές εμπόριο».

Ανεργία

«Η τάση στην αγορά εργασίας αναμένεται να παραμείνει σταθερά θετική. Η απασχόληση (σε εθνικολογιστική βάση) αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, αν και συγκρατημένα, με ρυθμούς της τάξεως του 1,6% το 2019 και 1,2% το 2020. Η ανεργία προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται στο 17,8% το 2019 και 16,5% το 2020. Η συνεχής βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας θα οδηγήσει στην αύξηση των μισθών μεσοπρόθεσμα. Ο ρυθμός αύξησης των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 4.5% το 2019 και στο 3.6% το 2020 και να μετριαστεί έπειτα ακολουθώντας την τάση στην απασχόληση».

Πληθωρισμός

«Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ δείχνουν αύξηση στο 0,9% το 2019 και στο 1,3% το 2020, κυρίως λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης υπό το πρίσμα της αύξησης των μισθών και μιας περαιτέρω μείωσης του παραγωγικού κενού».

Πρωτογενές πλεόνασμα

«Οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, εξασφαλίζοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και, ταυτόχρονα, δημιουργώντας τον δημοσιονομικό χώρο για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με τρόπο φιλικό προς την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα» (…)

Σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να ανέλθει στο 1,6% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,7% του ΑΕΠ (4.1% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον ορισμό της Ενισχυμένης Εποπτείας), σε σύγκριση με τον στόχο για 3.5% του ΑΕΠ».

Εξαγωγές

«Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να επεκταθούν σημαντικά (5,9% το 2019 και 5,4% το 2020) χάρη στο σημαντικά βελτιωμένο μερίδιο εξαγωγών στο παγκόσμιο εμπόριο, τη σωρευτική θετική επίδραση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας από την αρχή της κρίσης και την ανελαστική ζήτηση για αρκετές κατηγορίες εξαγώγιμων αγαθών παρά τις ασθενείς προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά, η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη προβλέπεται να είναι οριακή μεσοπρόθεσμα, καθώς η ζήτηση για επενδύσεις αναμένεται να ωθήσει σε άνοδο τις εισαγωγές».

 

Αναιμική ανάπτυξη με πλεονάσματα άνω του 4%-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή