Μεταξύ αντοχών της οικονομίας και… ανοχών των συνταξιούχων

Μεταξύ αντοχών της οικονομίας και… ανοχών των συνταξιούχων

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλέον… ανώδυνο δημοσιονομικά σενάριο επιστροφής μέρους των αναδρομικών που διεκδικούν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι αναζητεί η κυβέρνηση, που έχει βάλει στη ζυγαριά από τη μία το τεράστιο κόστος που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και από την άλλη τα πολιτικά οφέλη που θα αποκομίσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Στο ζύγι τίθενται εκτός από τις «αντοχές» της οικονομίας και οι «ανοχές» των  συνταξιούχων, οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή αναδρομικών ποσών που κόπηκαν παράνομα, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τις διαφορετικές ταχύτητες διεκδικήσεων καθώς και τα σενάρια των διεκδικούμενων αναδρομικών καταγράφει σήμερα η «Κ» καθώς η κυβέρνηση, διά στόματος της αρμόδιας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, άνοιξε την πόρτα για την επιστροφή μέρους των αναδρομικών. Παραδέχθηκε αφενός ότι υπάρχει ένα κενό διάστημα που δεν καλύπτεται ούτε από την απόφαση του ΣτΕ ούτε από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υποστήριξε ότι αυτό είναι το 10μηνο Ιουλίου 2015 – Απριλίου 2016 και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να… επουλώσει τις πληγές της κρίσης. Εσπευσε μάλιστα να υπερτονίσει ότι το κόστος μόνο για το 10μηνο αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, φωτογραφίζοντας το μέγεθος της δυσκολίας που έχει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 5,5% για να «θεραπευτεί» μόνο αυτό το διάστημα και μόνο για τους συνταξιούχους…  Στην πράξη, η κ. Αχτσιόγλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής, με κάποιον τρόπο, ενός μέρους των αναδρομικών για το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της απόφασης του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016.

Βέβαια, το εύρος των διεκδικούμενων αναδρομικών κυμαίνεται ανάλογα με τις νομικές προσεγγίσεις. Στην πρώτη ομάδα βρίσκονται όσοι είχαν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη τον Ιούνιο του 2015, όταν δημοσιεύθηκε η απόφαση-βόμβα του ΣτΕ και οι οποίοι δικαιούνται, σύμφωνα με την τότε απόφαση, αναδρομικά από το 2013. Οσοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τον Ιούνιο του 2015 δεν δικαιούνται ποσά για την περίοδο 2013-2015, καθώς το δικαστήριο επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος. Γι’ αυτούς, σύμφωνα με μια μερίδα δικηγόρων, και εσχάτως σύμφωνα και με την υπουργό Εργασίας, υπάρχει νομικό κενό μεταξύ του Ιουλίου 2015 και του Απριλίου 2016. Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου μέσω του οποίου εκτιμάται πως υπήρξε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ. 

Βέβαια, υπάρχει και η ισχυρή νομική άποψη που θεωρεί ότι διεκδικούμενα είναι τα ποσά από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018, επειδή οι αντισυνταγματικές περικοπές συνέχιζαν να επιβάλλονται στις παλαιές συντάξεις, μέχρι να εμφανιστεί ο επανυπολογισμός, ο οποίος έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2019. Και τέλος, υπάρχει η νομική προσέγγιση που υποστηρίζει ότι και με τον επανυπολογισμό δεν υπήρξε συμμόρφωση, καθώς τα ποσά των αντισυνταγματικών περικοπών έχουν «ενσωματωθεί» στον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς. Η τελευταία αυτή νομική άποψη εκτιμά ότι αναδρομικά ποσά διεκδικούνται και εντός του 2019.

Διεκδικήσεις από 650 έως και 27.000 ευρώ 

Το μηνιαίο κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών –εφόσον επιστρέφονταν σε όλους– υπολογίζεται σε 175 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,75 δισ. ευρώ για το 10μηνο, δηλαδή 2,1 δισ. τον χρόνο, και αυτό μόνο από τις περικοπές του 2012 που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (ν. 4051 και 4093). Αν προστεθούν και τα δώρα που καταργήθηκαν εντελώς το 2012 (περικοπή που επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική το 2015) τότε ο… λογαριασμός φτάνει στο δυσθεώρητο ποσό των 4,2 δισ. τον χρόνο. Οι μεν περικοπές των συντάξεων αφορούν περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων που είχαν διαμορφωθεί σε σταθερό ποσό 800 ευρώ ετησίως για όλους, αφορά τους πάντες, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Ακόμη και για το 10μηνο, οι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά ποσά που ξεκινούν από περίπου 650 ευρώ και φθάνουν έως και τις 7.000 ευρώ. Στην περίπτωση που οι διεκδικήσεις φθάνουν έως και τον Δεκέμβριο του 2018, αφορούν δηλαδή 42 μήνες, τα ποσά φθάνουν ακόμη και τις 27.000 ευρώ για συνταξιούχο με μια κύρια και μια επικουρική. 

Τα 650 ευρώ αφορούν κατά κύριο λόγο τους αγρότες, συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ, που με κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα. Καθώς η κάθε περίπτωση ασφάλισης είναι μοναδική, υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που διεκδικούν ακόμη μικρότερα ποσά, καθώς ήταν κάτω των 60 ετών και είχαν χάσει τα δώρα από το 2010.  Οπως βέβαια υπάρχουν και αυτοί με περισσότερες από δύο κύριες συντάξεις που διεκδικούν ακόμη υψηλότερα αναδρομικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή