Εκδοση ομολόγου τον Ιούνιο από το ελληνικό Δημόσιο «βλέπει» το Reuters

Εκδοση ομολόγου τον Ιούνιο από το ελληνικό Δημόσιο «βλέπει» το Reuters

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τρίτη έκδοση ομολόγου από τις αρχές του χρόνου ετοιμάζεται να προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο ώς τον Ιούνιο, με το ενδιαφέρον του να επικεντρώνεται στην προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σε τηλεγράφημά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει πράγματι μια νέα έκδοση, πιθανότατα ενός 7ετούς ομολόγου, με το οποίο θα καλύψει τον εκδοτικό του στόχο για φέτος (7 δισ. ευρώ), χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσει αργότερα κι άλλη μία.

Το ζητούμενο, όμως, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, προκειμένου να διατηρήσει το ελληνικό Δημόσιο την πρόσβαση στις αγορές, είναι να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, όπως η Blackrock και η Amundi. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τέτοιοι επενδυτές έχουν αρχίσει να βάζουν τα ελληνικά ομόλογα και πάλι στα ραντάρ τους, σημειώνει.

Εκδοση ομολόγου τον Ιούνιο από το ελληνικό Δημόσιο «βλέπει» το Reuters-1

«Επενδύουμε στην Ελλάδα για ένα χρόνο τώρα και βλέπουμε αξία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα , όπως και στα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών», δήλωσε στο πρακτορείο ο Ιαν Στίλι, στέλεχος της JP Morgan, προσθέτοντας ότι η διακράτηση μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους από επίσημους πιστωτές είναι καθησυχαστικό. Συγκεκριμένα, μόνο 60 από τα 350 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους είναι υπό διαπραγμάτευση στην αγορά ομολόγων.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ενώ στην έκδοση του 2014 λιγότερο από 30% των επενδυτών ήταν θεσμικοί επενδυτές και το 50% αγοράστηκε από κερδοσκοπικά κεφάλαια, στις φετινές εκδόσεις τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αντιπροσώπευαν μόνο το 11% και οι θεσμικοί επενδυτές το 70%.

Ενόψει της εξαγοράς τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 3,7 δισ. ευρώ, το οποίο επιβαρύνεται με επιτόκιο 5,1%, το πρακτορείο παρατηρεί πως στις εκδόσεις που έκανε φέτος, 5ετούς και 10ετούς ομολόγου, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε λιγότερο από 4%.

Ενας επιπλέον λόγος για να προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο σε νέες εκδόσεις είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας. «Για να προσελκύσει ένα νέο κύμα επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις αγορές της – πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε τακτικές εκδόσεις διαφόρων ωριμάνσεων», δήλωσε ο Λι Κάμπες, στέλεχος της Barclays.

Η Ελλάδα χρειάζεται βαθμολογία ΒΒΒ τουλάχιστον για να ενταχθεί στον δείκτη της Ευρωζώνης Markit iBOXX EUR, αλλά εν τω μεταξύ οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές μπορούν να επενδύουν σε ελληνικούς τίτλους από κεφάλαια τα οποία δεν περιορίζονται από τις αξιολογήσεις. Ετσι, τόσο η Blackrock όσο και η Amundi έχουν κάποιες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή