Ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή δανείων 3,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ

Ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή δανείων 3,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το αίτημα για άμεση αποπληρωμή των 3,9 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έθεσε και επισήμως χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ).

Καμία χώρα δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση στο αίτημα αυτό, παρά τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών που ήθελαν τη Φινλανδία και κυρίως τη Γερμανία να είναι αρνητικές στην πρόταση αυτή. Οι παραπάνω χώρες είχαν εκφράσει την επιθυμία τους το ΔΝΤ να παραμείνει ιδιαίτερα αναμεμειγμένο στη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας και θεωρούσαν πως μια πρόωρη αποπληρωμή μπορεί να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ομως, καθώς η αποπληρωμή δανείων ύψους 3,9 δισ. δεν είναι το συνολικό χρέος προς το ΔΝΤ αλλά ένα μέρος των 9,4 δισ. που οφείλει η Ελλάδα προς τον διεθνή οργανισμό, αυτό που έγινε σαφές είναι ότι ακόμη και αν γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα, το ΔΝΤ θα παραμείνει ενεργό στην επιτήρηση. Η τελική έγκριση αναμένεται το επόμενο διάστημα, αφού πρέπει πρώτα οι θεσμοί να εξετάσουν το αίτημα και στη συνέχεια να πάρει το πράσινο φως από το Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια, που κάθε φορά καλούνται να πάρουν τέτοιου είδους αποφάσεις.

Το αίτημα αυτό είχε γίνει δεκτό και για τις άλλες χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Η αποπληρωμή του δανείου είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, καθώς έχει ιδιαίτερα υψηλά επιτόκιο, ύψους 5,1%, υψηλότερο και από αυτό που πλέον αντλεί η Ελλάδα από τις αγορές. Επίσης χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης αποφάσισε την εκταμίευση των 973,4 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της σταδιακής εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Τα χρήματα αυτά αναμένεται να φτάσουν στα ελληνικά ταμεία τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Το ποσό του σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου προκύπτει από τρεις πηγές:

Πρώτον, την επιστροφή του επιπρόσθετου επιτοκίου 2% που πλήρωνε η Ελλάδα και αφορούσε μέρος των δανείων (11 δισ. ευρώ) από το δεύτερο μνημόνιο του 2012, ύψους 103 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, την αναστολή της επιβολής του επιπρόσθετου επιτοκίου 2% ύψους 226 εκατ. και, τρίτον, 664,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών.

«Αυτή η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον EFSF/ ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η συνέχιση στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει την ανάπτυξη της χώρας, της οικονομίας της, και θα επιτρέψει ευκολότερα την αποπληρωμή των δανείων της», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του θεσμού, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών είναι δωρεάν μεταφορά χρημάτων και όχι δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή