ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αιφνιδίασαν τους θεσμούς

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αιφνιδίασαν τους θεσμούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απροετοίμαστους έπιασε τους θεσμούς η χθεσινή ανακοίνωση του Ελληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής για το 2019 και το 2020. Οι περισσότεροι από τους ανώτερους αξιωματούχους που ασχολούνται με τη χώρα δεν φάνηκαν να είναι ενήμεροι για τις εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα και μάλλον αιφνιδιάστηκαν. 

Ο μόνος θεσμός που πιθανά να γνώριζε κάτι νωρίτερα είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος είχε δηλώσει μέσω εκπροσώπου του πριν από τις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα ότι «η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ είναι ξεκάθαρη». Ο ίδιος διασαφήνισε ότι «ο συμφωνημένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ», επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε συμφωνήσει στο Eurogroup του καλοκαιριού του 2018.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αιφνιδίασαν τους θεσμούς-1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται να ήταν ενήμερη ούτε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δεν θέλησαν χθες να προβούν σε κάποια αντίστοιχη δήλωση. Η ανακοίνωση, όμως, του ΕΜΣ θέτει τον τόνο για τη σκληρή αντίδραση που αναμένεται να έχουν και οι υπόλοιποι θεσμοί.

Η μόνη συζήτηση που πρέπει να έγινε μεταξύ των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών είναι μία αναφορά χθες το πρωί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα. Αναμένεται κατά τις σημερινές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων να γίνει μία πρώτη συζήτηση και ανάλυση των εξαγγελιών.

Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τις χθεσινές εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού σχολίασε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται αύριο ως μέρος της μεταμνημονιακής αποστολής».

« Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να καθορίσουμε τον αντίκτυπό τους στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη συνοχή τους με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι του Eurogroup για την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Θα αναφέρουμε τα ευρήματά μας στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Επιτήρησης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.